Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gullan – en kreativ kvinna med blick för vackert skräp

Hon är uppvuxen på Öland och känner sig fortfarande som ölänning. ”Jag tror det har med mentaliteten att göra”, säger Gullan Hägglund.

Annons
Gullan Hägglund har målat i olja sedan 1950-talet, men gör och har gjort mycket annat konstnärligt också. ”Jag är nog väldigt kreativ”, säger hon och skrattar. Målar, det gör hon allra helst hemma i köket.

När Gullan ser en tegelsten ligga vid vägkanten tänker hon inte ”skräp” och cyklar vidare. Nej, hon stannar och tänker ”den här ska jag ta hem och slå sönder, det blir fint.”

Vi är hemma hos Gullan och det första jag ser är en framväxande landskapsbild på en uppspänd duk. På köksbordet.

–Jo, det är här jag målar. Jag tycker om att måla platser jag har varit på, och det gör jag ur minnet. Se här, säger hon och visar en tavla som hänger i vardagsrummet.

–Det här är Lillsjön. Där tycker jag om att vara.

Vi har inte ens hunnit slå oss ner när Gullan berättar att hon inför mitt besök räknat sina korkskruvar, som hon samlar på.

–208 stycken! Jag hällde ut allihop på golvet och räknade, säger hon och skrattar högt.

Hon tar fram en liten ask och sedan en liten påse ur den. Hon pillar och pillar och pillar, och till slut lägger hon fram en pytteliten T-formad grej. Jo, en korkskruv. Som dock blir svår att använda.

–Den här fick jag i ett brev från en kvinna jag aldrig träffat. Hon hade varit här på besök och hört talas om min samling, åkt hem och stoppat den här i ett kuvert. Men hur hon letat fram min adress har jag ingen aning om.

Läs hela reportaget i tidningen den 25 november.

Små skrotskulpturer av Gullan Hägglund.

Mer läsning

Annons