Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Claes – fri kultursförkämpe fyller 80

Mitt ute i skogen, flera kilometer från närmaste granne, bor Claes von Rettig. Där, vid Konnsjön, låter han kulturen leva fritt, precis som han alltid velat ha den. Gränslös.

Annons
Claes von Rettig i sitt hem, Konnsjögården. Här fortsätter han outtröttligt att verka för en levande kultur, bland annat genom att arrangera Vildrosfestivalen.

–Kom in, kom in!

Claes öppnar dörren halvt överraskad men ändå glatt. Han hade glömt att intervjun var bokad denna regniga förmiddag.

Livskamraten Margareta Söderberg kommer in i köket där vi satt oss. Hon hälsar, och plockar sedan fram en kam som hon drar genom Claes hår.

–Om du nu ska fotograferas, förklarar hon leende.

Claes småskrattar och avslöjar att han minsann är både nyklippt och har odlat lite skägg.

–Så ser jag lite yngre ut.

Att fylla 80 år tycker han är kul, även om den spontana reaktionen lät:

–Usch!

Claes skrattar igen.

–Nej då, 80 är ju ingen ålder nu för tiden. Och tänk att jag har nått ända hit och kan hålla på fortfarande, säger han och gnider det nyanlagda skägget.

Hålla på? Med vad, menar du?

–Med allt möjligt! I juli kör vi tredje Vildrosfestivalen här, och som du ser håller vi på att städa undan lite för att få plats med allt som ska göras inför det, säger han med en gest ut över det stora bordet i köket.

Vildrosfestivalen har han och Margareta arrangerat hemma på gården, med scen i både ladan och i vedboden. I år blir tredje gången.

På en lapp från förra årets festival läser jag: ”Den galnaste, vildaste musiken, den friaste dansen, teatern. Talarna. Gycklarna.”

Att låta kulturens alla former få leva sitt eget liv, växa och utvecklas, korsbefruktas, förändras och bli något helt nytt, det har Claes alltid kämpat för.

Läs hela reportaget i tidningen den 23 maj.

Mer läsning

Annons