Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börje, lärare av gamla stammen, fyller 90 år

Han öppnar dörren till villan i Skogsbo där han bott med sin familj sedan 1950-talet då huset byggdes. Börje visar in mig till det hemtrevliga köket. På bordet ligger en liten, gammaldags skrivbok.

Annons
Börje Magnusson fyller 90 år.

Där finns blyertsteckningar från 1940-talet av människor han mötte i sitt jobb på Länsarbetsnämndens utlänningsavdelning i Falun under krigsåren. Han ritade av dem i den lilla skrivboken.

– De fyra åren var nog de mest spännande åren i mitt liv. Jag följde kriget genom de människor som kom till utlänningsavdelningen. De skulle ha hjälp med boende och mat.

Först kom norska flyktingar efter tyskarnas intåg i grannlandet. Sedan engelska soldater i trasiga uniformer. De hade jagats ut ur Norge av tyskarna.

Engelsmännen som inkvarterades i ett läger strax utanför Falun var till en början hårt bevakade. Fick inte gå någonstans utan vakterna, svenska soldater.

– När de skulle på bio eller till badhuset gick de på led genom stan och sjöng South of the border. Jag glömmer det aldrig.

Han träffade polacker, besättningsmän från två polska ubåtar som flytt från Danzig, tyskar, desertörer från Norge, amerikanska flygare som bombat Tyskland skadeskjutits och nödlandat i Skåne. Krigets utveckling kunde han följa genom kontakten med flyktingarna.

De lärdomarna gjorde att han tog avstånd från alla ytterlighetsismer både på höger- och vänsterflanken.

Läs hela reportaget i tidningen den 6 juli.

Mer läsning

Annons