Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjekul- enkelt och billigt

Sommaren är slut och plånboken känns lätt i handen. Ta med dig Familjelivs tips och skapa roliga aktiviteter för hela familjen som inte kostar en krona.

Annons

Efter semestern kanske både idéerna och pengarna tryter, men både du och barnen vill ändå hitta på något roligt tillsammans när ni är lediga. Möjligheterna att hitta på saker är kanske inte oändliga. Antingen är plånboken ekande tom eller så är det fantasin som inte räcker till.

– Jag har en dotter som är fem år och jag har varit skild i två år. När hon är hos mig vill jag göra många roliga saker tillsammans med henne. Hon är en modig liten flicka som vågar det mesta. Vad brukar ni göra med era barn? undrar en pappa i Familjelivs forum.

Sara Hjelmstedt, som bland annat skrivit ”Fixarboken: stora och små pyssel för de minsta fixarna och deras hjälpredor”, håller med om att det inte alltid är så lätt.

– Ibland startar man ett lite väl avancerat projekt, och så glömmer man att mindre barn ofta pysslat färdigt efter bara en kvart, eller så gör man saker som man själv inte orkar med och då blir det lätt misslyckat.

Sara tror att man i allmänhet tar sig lite vatten över huvudet och hittar på lite för mycket. Oftast räcker det med att ta sig ut i naturen med lite picknick. Det viktiga är inte hur kreativ man är utan att man lyssnar på sig själv. Vad orkar jag och vad passar mitt barn?

– Ibland är det de små upplevelserna för barnen som blir roligast. Mina barn älskade att åka glashiss. Varken speciellt svårt eller avancerat. Sen är det viktigt att komma ihåg att barn kan ha tråkigt. Det är bra för kreativiteten, säger Sara och fortsätter:

– I förra veckan var vi på självplock. Barnen hade jättetråkigt och vi funderade på att sticka till dem en slant till glass. Men så bestämde vi oss för att låta bli och rätt som de var hade de hittat flera små grodor. Tristessen var som bortblåst.

En pappa som är medlem på Familjeliv har skrivit en lång lista på saker som han brukar göra med sin dotter, som cykelpicknick, bygga koja under köksbordet och åka till simhallen.

– Fotografera i naturen är jäkligt kul och ibland slår vi på stort och åker någon dagskryssning, det brukar vara gratis för barn om man bokar i tid, tipsar han om.

Ett av Sara Hjelmstedt bästa tips är att ha lite saker hemma så att det inte blir så krångligt att hitta på något.

– Jag försöker alltid ha klister, tejp, pennor och papper hemma. Sen är det alltid bra att spara på toarullar och äggkartonger. Min flicka gjorde för ett tag sedan ett jättefint smyckeskrin av äggkartonger. Man kan även plantera små skott eller frön i konservburkar, berättar hon.

Familjelivs medlemmars bästa hitta-på-tips:

– Regnpölssafari: Alla, barn och vuxna klär på sig ordentliga regnkläder och ger sig ut i regnet och leta vattenpölar att plaska i.

– Prova nya lekplatser: Åk till grannstaden eller en bit bort med en picknickkorg och testar lekplatserna en i taget.

– Pippi-dag: Man gör allting tvärtom, sover med fötterna på huvudkudden, leker sakletare och bakar pepparkakor på golvet.

– Dockteater: Jag brukar göra dockor av slevar som man kan köpa på Ikea eller liknande för fem kronor styck. Det blir jättefina och det är lätt för barn att göra dem.

– Digital-saga: Gör en saga i Powerpoint med roliga effekter och bilder som man fotat själv.

FAKTARUTA

Pyssla med trolldeg

2 dl mjöl

1 msk olja

1 dl salt

1 dl vatten

ev karamellfärg

Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg. Vill du spara figurerna, torka dem i ugnen, 100 grader i 1 timme och låta dem sedan stå till dagen efter.

Mer läsning

Annons