Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få en förstklassig skolstart

I år börjar över hundratusen sjuåringar skolan. Nervösa, förväntansfulla och fyllda med funderingar. Vad ska jag som förälder tänka på för att ge dem en bra start?

Annons

”Kommer jag lagom till pluttifikationen?” säger Pippi Långstrump glatt när hon första gången kliver in i klassrummet. Men riktigt så kaxiga är nog inte våra små när de tar steget upp i skolan för att bli riktiga ettagluttare. Inte deras föräldrar heller för den delen. Skolstarten väcker ofta nervositet, svårigheter att sova och massor med frågor från både barn och vuxna. En mamma på Familjeliv.se:s forum skriver.

– Min son börjar skolan nu i höst och han behöver en ny ryggsäck. Jag känner mig dock lastgammal och har ingen aning om vad kidsen vill ha nu för tiden. Finns det något annat jag bör tänka på, do’s and donts?

Stella Kärkkäinen som är lågstadielärare tycker att det finns många sätt att förbereda både sig själv och sitt barn. Ryggsäck är en bra start.

– Ryggsäck är jättebra, även för de yngsta barnen. Många föräldrar tror att det inte behövs i början, men det blir en del papper. Ryggsäcksköpet är också ett bra sätt att skapa en positiv känsla inför skolstarten, att låta dem vara med och välja. Det får barnen att känna sig stora och extra nyfikna på att börja.

Enligt Stella Kärkkäinen beror förberedelserna inför skolstarten mycket på var man bor. Vissa barn tar det största steget upp i skolan redan som sexåringar när förskoleklassen börjar, för andra sker det inte förrän de börjar ettan.

– Oavsett när barnen tar steget upp i skolan är det bra att skapa en positiv bild och en trygghet när det är dags. Många barn som inte flyttar eller byter skolområde är oftast bekanta med miljön och har gjort besök i skolan under våren innan. Annars kan det vara bra att kontakta skolan och boka in ett besök, eller bara gå dit och titta. Tryggheten är viktig.

Stella Kärkkäinen berättar också att det kan vara bra för barnen att föräldrarna vet vad skolstarten innebär, vad det är för typ av pedagogik eller vad som förväntas av barnen. Stellas råd är att besöka skolans och kommunens hemsida, läsa den information som finns och sedan ställa frågor.

– I det flesta skolor har man rätt att hälsa på en dag och se hur barnen har det. Tyvärr är det många som inte tar sig tid, men det är väldigt uppskattat av både barn och lärare. Sen är det småsaker som kan underlätta för barnen, till exempel är det bra att kunna knäppa jackan och knyta skorna själv, så att man hinner komma ut och leka när det är rast.

Tips: Så blir du och ditt barn redo för skolstart

– Skapa en positiv bild av skolan – läs till exempel ”Ettagluttare”, ”Pippi börjar skolan” eller Ronny och Julia börjar skolan”. Högläsning är även bra för koncentrationsförmågan och utvecklar barnets språk.

– Ställ dygnet rätt – under sommaren sover barn längre och är uppe senare på kvällen. Vänd dygnet rätt så att barnen inte är allt för trötta i början, då blir allt jobbigare.

– Köp en ryggsäck, bokpapper eller nya pennor – skolstarten måste absolut inte kosta en massa pengar. Men något litet nytt kan väcka nyfikenhet och ge en känsla av att man är stor och redo för att lämna förskolan.

– Öva hemma – det finns inget som säger att man måste kunna vissa saker, men att knyta skorna, knäppa jackan, äta med kniv och gaffel eller gå på toaletten själv är bra både för självförtroendet och kan underlätta för barnen.

Förskola och skola

– Förskoleklassen infördes 1998 och är en frivillig skolform för sexåringar där målet är att förbereda barnen för att börja skolan. Alla barn som fyller sex år ska erbjudas plats i förskoleklass från höstterminen. Förskoleklassen ska omfatta minst 525 timmar om året och vara avgiftsfri.

– Grundskolan är en nioårig obligatorisk skolform. De allra flesta skolorna i Sverige är kommunala, med kommunen som huvudman för verksamheten. Undervisningen i fristående skolor ska i huvudsak ha samma mål som kommunala skolor, men kan ha en inriktning som skiljer sig från de kommunala. Eleverna i grundskolan får terminsbetyg från och med årskurs åtta. Från 2012 kommer eleverna få terminsbetyg från och med årskurs sex.

Källa: skolverket.se

Mer läsning

Annons