Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barns läskvanor upprör

Svenska fyraåringar dricker i snitt 1,5 liter läsk i veckan. Alldeles för mycket, anser Familjelivs medlemmar i en undersökning, en fråga som väcker mycket känslor.

Annons

Livsmedelsverket har nyligen uppdaterat sina kostråd för de yngsta barnen. Då framgick det att svenska fyraåringar i snitt dricker 1,5 liter läsk och saft i veckan. Siffran kommer från en undersökning gjord 2003 och sedan dess har det rasat en sockerdebatt i Sverige. Enligt Åsa Brugård Konde nutritionist på Livsmedelsverket, kommer en fjärdedel av småbarnens kaloriintag kommer från godis, glass och läsk det,

– För höga kaloriintag hos barn är ett stort problem, barn behöver näring från riktig mat. Våra siffror har visserligen ett par år på nacken och vi kan inte uttala oss om hur det är idag, men vi tror inte att det har blivit bättre, säger Åsa Brugård Konde.

Hon menar att det inte är någon större skillnad på att dricka läsk och saft.

– Socker mängden är ungefär densamma i saft som läsk. Undersökningen som vi gjorde 2003 visade på att en fyraåring i snitt dricker en och en halv liter läsk eller saft i veckan. Det är alldeles för mycket, säger Åsa Brugård Konde.

Barns kostvanor är en fråga som väcker starka åsikter bland medlemmarna på Familjeliv.se. I en webbundersökning som genomfördes på sajten den senaste veckan fick föräldrar tycka till om hur mycket läsk det är ok för ett barn att dricka. 1547 stycken medlemmar svarade på frågan ”Hur mycket läsk dricker ditt barn?”. Knappt hälften, 40 procent, svarade att deras barn dricker mindre än två deciliter i veckan. Det är helt i linje med Livsmedelsverkets rekommendationer.

– Min son, nyss fyllda tre år, har aldrig smakat läsk, men han dricker mellan en halv liter till en liter ”smakis” eller apelsinjuice cirka fem gånger i vecka. Vatten är den dryck han dricker mest av, mjölk är han inte så förtjust i, skriver en mamma i forumet.

En annan mamma skriver:

– Ja, mitt barn dricker läsk. Jag har inte den där absurda sockerskräcken som är så vanlig idag. Vi dricker då och då när det passar. Jag dricker själv läsk mellan varven.

Carolina Åkerblom, Familjelivs barndietist menar att det handlar om att ha en sund och ärlig bild av vad ens barn äter. Då finns det plats för till exempel fredagsmys eller lördagsgodis.

– Det måste inte gå till överdrift bara man har en sund inställning till mat. Äter barnen bra och varierat i veckan, tre mål mat om dagen med grönsaker plus mellanmål och på regelbundna tider finns det utrymme att lyxa någon gång ibland. Samtidigt är det vi vuxna som bestämmer vad som är mys och inte.

Hur ska man då tänka när man vill ha fredagsmys?– Fredagsmys är lite det nya lördagsgodiset. Jag tycker att man kan bjuda på godis eller snacks i begränsad mängd för oftast är det mängden det handlar om. Att man tankar in tomma kalorier som barnen kan dricka mycket av innan de känner mättnadskänsla. Sen vet småbarn inte att mys är godis och läsk förrän du introducerat det. Mys kan lika gärna vara fruktsallad eller grönsaker med dipp. Som dryck kan du smaksätta vatten med gurka, apelsin eller bär, säger Carolina Åkerblom.

Livsmedelsverkets ”snackslista”

Om barnet äter "nyttigt" i övrigt, det vill säga inte så mycket mättat fett och mycket frukt och grönt, finns det plats för sötsaker som motsvarar cirka 80-200 kalorier per dag, beroende på barnets ålder.

För barn 2-6 år motsvarar det för en vecka

- ½ bulle

- 2 småkakor

- 3/4 dl glass

- 1/3 dl smågodis, 25 gram

- 4 små rutor chokladkaka, 15 gram

- ½ minipåse snacks, 20 gram

- 1 glas läsk och saft, 2 dl.

För barn 7-15 år motsvarar det för en vecka

- 1 bulle

- 4 småkakor

- 2 dl glass

- 1 dl smågodis, 60 gram

- 1 liten chokladkaka, 40 gram

- 1 minipåse snacks, 50 gram

- 5 dl läsk och saft.

Antingen kan barnet välja en "sort" varje dag – eller allt på en gång, en gång i veckan. I dag äter svenska barn i snitt 150 gram godis i veckan. Vart tionde barn äter mer än 300 gram godis i veckan.

Källa: Livsmedelsverket, slv.se.

3 medlemmarna om enkäten

Lättja77: Jag tror faktiskt att en ny undersökning från Livsmedelsverket vore på sin plats. Vi har ju haft en massiv sockerhysteri de senaste åren som skapat en stor medvetenhet om socker.

Annca: Aldrig läsk men ganska ofta saft. Tycker faktiskt det är en viss skillnad, då man kan göra saften svagare än den färdiga läsken.

Sudd: Min 6-åring skulle väl få dricka läsk ibland om hon ville, men hon gillar inte bubblor så hon har aldrig smakat. Saft brukar det däremot bli en till två gånger per helg, när vi fikar. Om man räknar det som läsk eftersom det är ungefär lika mycket socker i alla fall så blir det två till sex deciliter per vecka.

Mer läsning

Annons