Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badvett för små barn – så simmar ni lugnt i sommar!

Koppla av och njut av strandliv med barnen i sommar – men glöm inte säkerheten! Med Familjelivs enkla råd blir vattenleken tryggare och roligare.

Annons
Foto:Thinkstock

Det känns som lite av en självklarhet att uppsöka ett vattenhål en varm sommardag. Packa en picknickkorg, ta med en filt och hitta en ledig plätt att slå sig ner på. Men oavsett om du hänger vid stranden eller det lokala utomhusbadet kan vatten innebära mer fara än avkoppling. Speciellt om man har upptäcktslystna, men ännu inte simkunniga, små äventyrare med sig.

Vad som gäller när man har små barn med sig på stranden är något som har engagerat många medlemmar i Familjelivs forum. De delar gärna med sig av sina bästa tips.

– För det första väljer vi en barnvänlig strand. Gärna långgrunt, inga branta klippor, eller stora vågor och helst inte för mycket folk. Det ska vara lätt att hålla uppsikt. Småbarn badar man med hela tiden, lite större icke simkunniga kan få bada själva på grunt vatten under uppsikt, säger signaturen Veladis.

En annan medlem säger:

– Det gäller att inte under några omständigheter släppa barnet med blicken. Oavsett om du själv är med barnet i vattnet, eller sitter precis intill, säger hon.

Många av medlemmarnas tips går helt i linje med de rekommendationer som Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet ger, när det kommer till vattenvett för småbarnsföräldrar. Just bristen på tillsyn är oftast den avgörande orsaken till de drunkningsolyckor som sker årligen, berättar Anders Wernesten. Därför är uppmärksamhet på vad ditt barn gör vid vattnet A och O.

– Det kan gå väldigt, väldigt fort. Jag brukar säga att barn drunknar tyst, de gör inte som vuxna och ropar på hjälp. De sjunker. Därför är tillsyn jätteviktig och att man som förälder gör en egen riskbedömning. ”Vad kan vara farligt?”. Var med och lek vid strandkanten och om barnet vill ner i vattnet, gå med, uppmanar han.

När det kommer till barn som lärt sig simma i en simhall bör man som förälder vara lite extra försiktig i början. En simhall kan ge viss extra trygghet, vattnet är tempererat, man har koll på var botten är och hur den känns. På badhuset finns det även en kant att hålla sig i. När det sen är dags för premiärdoppet och att utöva de inlärda simtagen utomhus bli det en stor omställning. Så ägna ditt barn lite extra uppmärksamhet, trots att ditt barn redan är simkunnig.

Hjälpmedel som till exempel armpuffar, är något det råder delade meningar om i forumet. Obligatoriskt, menar vissa. Andra tycker snarare att man invaggar barnet i en falsk säkerhet.

Visst kan det ge en viss trygghet som flythjälp, men Anders Wernesten är skeptisk.

– Jag skulle säga att det är leksaker. Jag ser att det är många som använder det som en säkerhetsutrustning. Man kan säga att det är en halv säkerhet, barnet kan fortfarande få huvudet under vattnet, säger Anders Wernesten.

Flytväst är i så fall ett bättre alternativ, enligt Anders Wernesten. Oavsett vad man väljer, är det ingenting som garanterar någon säkerhet.

– Det är ingen barnpassning man klär på dem, utan ett hjälpmedel. Man måste ändå vara med själv som vuxen och ha koll, säger han.

Det allra flesta barn lär sig simma vid fem till sju års ålder. Någon rekommenderad ålder finns inte, enligt Anders Wernesten. Det är väldigt individuellt, från barn till barn. Simkunnighet är inget som har med ålder att göra. Vattenvana kan man få redan från sex veckors ålder, genom babysim. Från två år och uppåt är det fullt möjligt att lära barn flyta och förflytta sig i vatten.

Kan man som förälder lära sitt barn simma utan att blanda in simskolan?

–Det är inte helt lätt. Det bästa är att gå i simskola och när barnet kommit en bit på väg, hjälpa till, istället för att börja från noll. Det en finns bra pedagogik och metodik, så dra nytta av det, säger Anders Wernesten.

Hur viktigt är det egentligen att lära sig simma?

– Det är jätteviktigt! säger Anders Wernesten. Det är livslång kunskap och ju tidigare man kan få den, desto bättre. Att gå i simskola är mer än att lära sig simma ett antal meter. Det ger också vattenvana - att kunna orientera sig, vara under vatten och vara bekväm i vatten. Det handlar även om att förstå riskerna, känna trygghet och ha roligt i vatten.

Mer läsning

Annons