Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 tips för att bli förskolans populäraste förälder

Hämta barnen i tid och lämna dem aldrig på förskolan om de är sjuka. Det är två av de viktigaste tipsen för dig som vill ha en god relation med personalen på förskolan.

Annons

Familjesajten familjeliv.se har tagit reda på vad du ska tänka på för att bli poppis på förskolan.

De flesta som har barn på förskola vill ha en god relation med förskolepersonalen, enligt många av diskussionerna på Sveriges största familjesajt, Familjeliv.se. I en av diskussionerna klagar en förskollärare, som kallar sig ”Solida” i forumet, på att de värsta föräldrarna är de som inte hämtar sina barn i tid.

-Vi får ofta förklara att ungefär hälften av pedagogerna går hem klockan tre eftersom hälften av barnens föräldrar anmält att deras barn ska ha gått hem då. Om alla barnen är kvar så blir det dubbelt så många barn per pedagog. Även om det bara är i tio minuter handlar det om barnens säkerhet och om pedagogernas arbetsmiljö, säger ”Solida”.

Inger Alteryd är förskolepedagog och svarar på frågor om barn på förskolan på samma sajt. Hon bekräftar att sena hämtningar kan irritera många pedagoger. Ett annat vanligt irritationsområde för personalen är när det kommer till sjukdomar. Även om de flesta föräldrar är duktiga på att hålla sina sjuka barn hemma händer det att krassliga barn kommer till förskolan eller kommer tillbaka för tidigt utan att hinna bli smittfria efter sjukdom.

- Ibland ser vi hur barn kroknar till vid lunch och då kommer det ibland fram att barnet fått något febernedsättande på morgonen. Det anser jag är oerhört oschysst både mot de andra barnen men också mot pedagogerna som då kan ha blivit smittade. Det som blir snett är att de föräldrar som har sina krassliga barn hemma kan få sjuka barn på grund av andras nonchalans, säger Inger Alteryd.

Inger Alteryd tror att orsaken till att föräldrar ibland lämnar in krassliga barn kan bero på att föräldrarna inte tänker på hur stor skillnad det är på att vara hemma med en förälder och att vara på förskolan i en grupp med 20 barn. Men Inger Alteryd tycker att det är ett ganska sällsynt problem.

- De flesta föräldrar gör sitt yttersta för att få ihop livspusslet. Föräldrar är våra kunder och vi som pedagoger har också ett stort ansvar för att vårt samarbete ska fungera, säger Inger Alteryd.

10 tips för att bli poppis hos förskolepersonalen

1. Kom i tid och hämta i tid.

2. Lämna aldrig ett sjukt barn på dagis.

3. Ring i god tid och meddela att ditt barn är sjukt. Vet du redan kvällen innan att barnet inte kommer dagen därpå och förskolan har en telefonsvarare är det bra att ringa och lämna ett meddelande redan då.

4. Om ditt barn varit sjukt ska du låta barnet bli ordentligt friskt innan det är dags att gå tillbaka till förskolan.

5. Ring alltid och friskanmäl ditt barn dagen innan. Ring så tidigt du kan så att förskolan inte ringer in vikarier i onödan.

6. Låt inte arg och otrevlig när personalen ringer och ber dig hämta ditt sjuka barn.

7. Märk alla kläder och se till att ombyteskläderna är i rätt storlek. Namna även eventuella blöjpaket du lämnar till förskolan.

8. Se till att ha varma kläder på vintern. Många barn kommer i gamla urtvättade overaller som inte håller värmen.

9. Gnäll inte om ditt barns kläder blivit smutsiga under dagen.

10. Lämna inte ditt barn på förskolan när du har semester.

Inger Alteryd förskolepedagog

Annons