Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrällen: Mobärg sexa världscupdebuten – bästa svensk

Född 1997, uppvuxen i Undersåker och tävlandes för Edsåsens SLK.
Erik Mobärg fick sitt genombrott med dunder och brak på Idre fjäll under lördagens världscuptävling.

Erik Mobärg har aldrig tidigare kvalat vidare till finalerna i världscupen i skicross. Med fenomenalt effektiv och respektlös åkning räckte det till en sjätteplats i finalerna i Idre. Och utan fallet i semifinalen vet ingen hur långt det hade kunnat gå.

– Det känns jättebra. Jag har inte riktigt hunnit fatta än att jag kom så här långt i min första VC. Men det kommer väl snart, säger Erik Mobärg.

Att kvala som 29:a och sluta som sjätte man är sensationellt. Erik Mobärg är utan tvekan en man-mot-man-åkare av rang.

– Det är ju starten och slutet som är det viktiga. Mellandelen handlar väl mest om att blockera och kontrollera. Sedan satsar man mot slutet, säger han.

I semifinalen hamnade han i samma heat som Viktor Öhling Norberg – Sveriges stora hopp på förhand. När Mobärg skulle försöka kliva över Viktor Öhling Norbergs skidor hakade han fast och föll innan ett hopp.

– Det var lite snopet. Jag kom väl nära VÖN, sen snubblade jag på hans skidor. Det är förstås ett klantigt misstag men det känns som jag hade kunnat gå till final bara jag stått på benen. Så det känns bra, säger en något besviken Erik Mobärg.

När vi börjar prata om själva banan är det svårt att få några klara svar ur 19-åringen.

– Man är så fokuserad på det man ska göra. Jag får nästan som en blackout under hela banan, kommer inte ihåg så mycket. Men det är kul, säger Erik Mobärg efter målgång.