Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skottheim levererade bra skytte i EM-premiären – alla svenskar bland topp 30

Lima SKG:s Johanna Skottheim sköt endast en bom under onsdagens EM-lopp i distans. Men i spåret blev det för tufft och hon slutade 25:a.

Efter att herrarna inlett årets skidskytte-EM i polska Duszniki Zdroj på onsdagsförmiddagen, var det dags för damerna att tävla i distansloppet på 15 kilometer med individuell start.

Bästa svensk blev Biathlon Östersunds Elisabeth Högberg.

– Armarna upp i luften och vi jublar, utbrister Eurosports kommentator, Tord Wiksten efter att Högberg skjutit fullt i sista skyttet vilket innebar att hon hade 20 träff av 20 möjliga.

Högberg åkte i mål på en tredje plats, men samtidigt som hon åkte över mållinjen satte ryskan Irina Starykh sina sista fullträffar och gick ut från det sista skyttet med över en minuts ledning. Det innebar att hon petade ned Högberg till en fjärdeplats, vilket också blev hennes slutresultat.

För Ingela Andersson och Linn Persson var det tyngre.

– Det var en dyrköpt skjutning det, säger Eurosports kommentator, Tord Wiksten efter att Ingela Andersson och Linn Persson skjutit två bom var och därmed fick lägga på lika många minuter på den totala åktiden.

Ingela Andersson kom slutligen i mål med totalt fyra bom och slutade 28:a. Linn Persson slutade som 17:e kvinna efter tre bom.

Olga Alifiravets, som till vardags tävlar för Biathlon Östersund, sköt bort sig i det sista stående skyttet när hon sköt två bom. Alifiravets kom i mål med fyra bom och slutade 24:a.

Lima SKG:s Johanna Skottheim träffade 19 av 20 skott, men kunde inte matcha de andra åkarna med lika få bom, och kom till slut i mål som 25:a, drygt sex minuter efter täten.

Dagens EM-guld gick till ryskan Irina Starykh. Hon fick sällskap på pallen av landsmaninnan Svetlana Sleptsova som knep en andraplats. Trea blev ukrainskan Anastasiya Merkushyna.

På fredag fortsätter EM fortsätter med 10 kilometer sprint för herrarna och 7,5 kilometer sprint för damerna.