Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skjutningen utanför Falun: misstänkt man häktad - bar skarpladdad pistol

Den man som i söndags skottskadades när han greps av polis i Falun häktades på onsdagseftermiddagen på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och hot mot tjänsteman. Mannen var beväpnad med en skarpladdad pistol men hävdar själv att hans avsikt inte var att hota eller skrämma polisen.

Klockan 15.00 på onsdagen hölls häktningsförhandlingen mot den man som i söndags skottskadades när han greps av polis i Falun.

Då mannen, som är i 40-årsåldern, fortfarande är sängliggande och vårdas på sjukhus togs det något ovanliga beslutet att flytta hålla förhandlingarna från Falu tingsrätt till ett konferensrum på Falu lasarett.

Läs även: Skjutningen utanför Falun: Förhör har hållits och den skottskadade mannen är formellt anhållen

Åklagaren Johan Knies hade begärt mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och hot mot tjänsteman. Som grund för häktning angav han att det finns risk för att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Och efter förhandlingarna stod det klart att tingsrätten valde att gå på åklagaren linje. Mannen, som tidigare är dömd för samma typ av brottslighet, häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och hot mot tjänsteman.

Mannen själv erkänner vapenbrott, men nekar till grovt vapenbrott. Han nekar även till hot mot tjänsteman. Mannen berättade under häktningsförhandlingen att han aldrig haft för avsikt att hota eller skada någon polis.

– Jag ber om ursäkt till polisen för om det är så det uppfattades.

Se också: Åklagaren Johan Kneis: "Han dolde sitt vapen och tog fram det i en för polisen överraskande situation"

Vid det dramatiska gripandet av mannen i söndags vid 18.30-tiden skadades mannen i benet efter skott från vapen som avlossades från två poliser. Under häktningsförhandlingen på onsdagen läste åklagaren Johan Knies också upp dessa två polisernas redogörelser om vad som ledde till att de till slut sköt så kallad verkanseld mot mannen. Det framgår att mannen aldrig höll upp något vapen mot poliserna men att han vägrade lyda polismans order och visa båda händerna samtidigt. Istället fortsatta han hålla ena handen bakom sig och skrika okvädningsord och ska även ha skrikit "Skjut mig då! Vad ska ni göra!" och " Skjut mig i ryggen", enligt poliserna.

Med hänsyn till att polisen larmats till platsen på grund av misstänkt skottlossning uppfattade de båda poliserna till slut situationen så allvarlig, att de - efter att ha frågat insatschefen om laga befogenhet att få skjuta - avlossade skott mot mannen i avväpnande syfte.

– Efteråt gick de direkt fram till mannen och osäkrade pistolen som han hade på sig, konstaterar åklagaren Johan Knies.

Den inledande tekniska utredningen visar att pistolen mannen bar på sig vid gripandet var skarpladdad och att han saknade licens för vapnet. Tomhylsor som sannolikt kommer från vapnet, en pistol av spanskt märke, har även hittats vid platsen. Under onsdagens häktningsförhandling kunde mannen inte ge något klart svar om när eller ens om han någonsin avlossat något skott med vapnet.

Eventuellt åtal mot den nu häktade mannen ska vara väckt senast den 15 mars klockan 11.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android