Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidförbundet överklagar domen mot Therese Johaug – vill ge norskan hårdare straff

Det internationella skidförbundet, Fis, är inte nöjda med domen på 13 månaders avstängning för norska skidstjärnan Therese Johaug.
Och nu överklagar organisationen beslutet till idrottens skiljenämnd, Cas.

Annons

Fis, det internationella skidförbundet, anser att den 13 månader långa avstängning Therese Johaug fick för användandet av den anabola steroiden clostebol är i kortaste laget, och kommer därför att överklaga domen. Det skriver man i ett pressmeddelande, enligt DN.

LÄS MER: Så mycket clostebol hade Johaug i kroppen: "Det här värdet stödjer henne"

Fis anser att Johaug inte gjort allt i sin makt för att förhindra att hon fått i sig den förbjudna substansen – som intogs som läppsalva för att behandla spruckna läppar vid höghöjdsträning i Alperna. På förpackningen för läppsalvan ska en tydlig dopningsvarning funnits, och salvan – som köptes utomlands – ska dessutom ha varit okänd för skidstjärnan.

LÄS MER: Beskedet: Johaug får minskat straff – kan vara med i OS

Beskedet om att Fis överklagar domen kommer bara en dag efter att Internationella Olympiska Kommittén beslutat att inte lämna in en överklagan.

LÄS MER: IOK överklagar inte domen mot Johaug

Fis är en av de sista instanserna som har möjlighet att överklaga avstängningen – som beslutades av det norska skidförbundet – vilken i dagsläget möjliggör att Johaug kan delta i OS i Pyeongchang nästa år.

LÄS MER: Therese Johaug överklagar inte domen: "Det viktigaste nu är förutsägbarhet"

Domen, som den står sig i dag, innebär att Johaug kan vara tillbaka i tävling 18 november i år, vilket ger henne gott om tid att förbereda sig för OS, som drar igång i februari 2018. Om Cas, idrottens skiljenämnd, beslutar sig för att förlänga avstängningen riskerar hon att missa mästerskapen.

LÄS MER: Svenska skidstjärnorna i uppror – sätter ned foten mot dopning: "Ska inte tävla mot fuskare"