Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skeptikern Trump och klimatet

Ska en nyckfull och okunnig klåpare avgöra världens öde? Oron sätter sig som en klump i magen. Det är inte bara de närmaste fyra åren det handlar om. Trumps inställning i klimatfrågan kan sätta spår långt in i framtiden. I valrörelsen gick Trump ut som klimatförnekare och sa att han vill riva upp USAs åtaganden i Parisavtalet. USAs blivande miljöminister är också en känd klimatskeptiker.

Våra barns och barnbarns framtid är alltså i händerna på folk som med fräckhet och ignorans sätter sig över det som hela världen nu förstått: Klimatförändringen måste hejdas och utsläppen av växthusgaser snabbt minska. Det kan bara ske genom globalt samarbete.

Lyckligtvis finns det trots allt ledande republikaner som insett att det är bråttom att växla upp mot en fossilfri framtid. En snabbt växande arbetsgrupp för klimatfrågan har nyligen bildats i Kongressen. Upplägget bygger på att för varje republikan som ansluter sig, så ska också en demokrat gå med (och vice versa).. Initiativet kommer från gräsrotsrörelsen Citizens´ Climate Lobby (CCL) som verkar för en koldioxidskatt på fossila bränslen, kallad Fee and Dividend. Förslaget innebär att intäkterna från skatten fullt ut ska återbetalas i lika delar till varje vuxen medborgare. På så vis kommer man runt republikanernas benhårda motstånd mot skattehöjningar. Och kan lyfta den amerikanska ekonomin, inte minst för fattiga och arbetslösa, där Trump nu utlovar underverk.

I Sverige driver Klimatsvaret det här förslaget att lägga en CO2-avgift på fossila bränslen och sedan betala tillbaka i lika delar till varje medborgare. Idén sprider sig runt om i världen. Om vi alla tar tydlig ställning mot klimatförnekare och andra bakåtsträvare, så finns det hopp för våra barnbarn och deras framtid.r

Ingela Bollgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare