Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteverket tar krafttag mot fel och fusk

Personalliggare i byggbranschen, rot- och rut med fokus på takarbete och digital ekonomi.

Det är områden som Skatteverket prioriterar extra i år när det gäller deklarationen.

– De allra flesta vill göra rätt med skatten och gör också rätt. Samtidigt ser vi att de som avsiktligt fuskar tar till nya metoder. Vi agerar hela tiden framåtsyftande för att minska risken för fel och fusk och för att seriösa företag inte ska drabbas av illojal konkurrens, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket., i ett pressmeddelande.

Rot- och rutavdrag är ett stort kontrollområde även 2017. Takarbeten och flyttjänster kommer att granskas noggrant.

Skatteverket berättar att ett tusental utförare av flyttjänster har ansökt om rutavdrag. Myndigheten kontrollerar även bostadsförsäljningar där ägaren har begärt rotavdrag utan att ha bott i bostaden.

2016 infördes personalliggare i byggbranschen. Det gjordes för att stävja svartarbete och kommer att följas uppsärskilt i år. Tidigare tillämpades en mjuk linje vid de cirka 12 000 kontroller som gjordes då, men i år tillämpas regelverket fullt ut.

– Viljan att göra rätt är stor inom byggbranschen, men trots det har vi sett mycket fel och brister,säger Conny Svensson, rikssamordnare för personalliggare ochk ontanthandelskontroll.

Kontroll av att kontanthandelsförsäljare har godkända kassaregister fortsätter också.

Ett område som växer snabbt är den digitala ekonomin. Det leder till ökad e-handel och framväxt av affärsmodeller. Skatteverket granskade förra året olika företeelser inom den så kallade delningsekonomin och det fortsätter i år.

Tidigare kontroller av uthyrning av bostad visade att det finns en stor okunskap om att vinsten av uthyrningen ska beskattas när man når en större omsättning. Även webbutiker, företeelser på mer dolda delar av internet samt virtuella valutor granskas särskilt i år.

Arbetet mot grov ekonomiskbrottslighet handlar till största delen om att motverka organiserat svartarbete, fakturabedrägerier och falska kontrolluppgifter.

Skatteverkets utlandskontroll utreder tillsammans med andra länder den så kallade Panama-läckan som publicerades förra året, där internationella skatteupplägg i stor omfattninga vslöjades.

– Vi har just nu ett par hundra utredningar med anknytning till läckan. Redan våra inledande beslut har visat att det handlar om hundratals miljoner i skatteundandragande, berättar Katrina Björk, rikssamordnare för utlandstransaktioner, i pressmeddelandet.