Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarpt läge nära för ambulanshelikopter

Vid nyårsskiftet levererades den nya ambulanshelikoptern till Dalarna. Nu är det full träning som pågår och redan om en vecka är det skarpt läge som gäller.

Det har varit många turer kring ambulanshelikoptern i Dalarna. Men sedan nyårsskiftet har den varit på plats i Falun och just nu tränar både piloter, läkare och annan ambulanspersonal inför skarpt läge.

Läs mer: Fler vill hejda köp av ambulanshelikopter

Skarpt läge träder i kraft redan nästa vecka – vecka 15. Piloten Tomas Johansson är en av dem som just nu tränar för fullt.

– Sedan första februari har jag tränat till och från. Just nu är det intensiva utbildningsveckor och nästa vecka sitter vi mycket i skolbänken. Då kommer vi piloter att utbilda bland annat läkare och ambulanssjukvårdare, sade piloten Tomas Johansson under förra veckan.

Läs mer: Ambulans i reserv köps in

En del av förberedelserna är att hitta ställen där det går att landa med helikoptern.

– Innan den tas i operativt bruk måste den ha varit i gång ett antal flygtimmar. De har övat sedan i december. Den har varit vid ett antal platser där den landar och lyfter och det är därför man har sett den runt omkring i länet. Den flyger även till olika lasarett så att piloterna vet vart man ska landa och starta när de väl börjar jobba, meddelar man från Landstinget Dalarnas presstjänst.

Läs mer: Helikopter plattor byggs - för 70 miljoner