Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skänkt mat ska hjälpa fattiga

Med gratis matkassar vill Pingstkyrkan och Ica hjälpa behövande. Mataffären står för maten och kyrkan bidrar med ideell kraft för att dela ut den.

Annons

– De är två stycken! Packar du i två kassar? ropar Hans Rodas, engagerad i Pingskyrkans LP-verksamhet (Levi Petrus), till Lennart Gustavsson, Pingstförsamlingen i Avesta.

I pingstkyrkans kök paketeras matkassar som ska skänkas till personer som inte alltid har råd att köpa mat.

–  Det här är guld värt! säger Niklas som är först ut att tilldelas mat under onsdagen.

Han berättar att han har ett missbruksproblem.

– Jag har inte käkat på tre dagar. Man har tillräckligt så att man skulle kunna äta, men man prioriterar väldigt konstigt, berättar han.

I Avesta kommun finns flera personer som inte har råd med mat. För ungefär ett år sedan föddes en idé att hjälpa till. Pingstpastorn Thomas Hallström och Icahandlaren Erik Geijer slog sina kloka huvuden ihop.

– Bara tanken på att så mycket mat förstörs. Det är sjukt! Erik (Geijer) berättade att varje vecka slänger de 40 kundvagnar med mat som inte går att sälja på grund av att datummärkningen snart går ut. Jag slängde ut frågan till honom, säger Thomas Hallström.

På onsdagsmorgonen börjar personalen på Ica Kvantum att samla ihop mat som hämtas av personer som är inblandade i Pingstförsamlingen i Avesta.

Jessica Berglund är ansvarig för färskmaten i affären och sköter även överlämnandet av maten som ska till kyrkan.

– Det känns så bra att få göra det här. Dels för miljön. I stället för att slänga går det till någon som behöver den. Dels ekonomiskt eftersom att många som får maten är fattiga och dels för att man får ett rent samvete, säger hon.

Maten som skänks bort har kort datum eller så har det gått hål i förpackningen. Dagens lass innehåller bland annat Gustafskorv, kassler, mjölk, yoghurt och kattsand.

– Det kan vara allt möjligt, säger Jessica Berglund.

När maten samlats in kommer Lennart Gustavsson och Hans Rodas för att transportera maten till pingstkyrkan. Köttet paketeras i medtagna kylväskor.

– Vi får inte bryta kylkedjan, säger Lennart Gustavsson medan han packar.

Väl på plats i kyrkan packar de in maten i kylskåp. Där möter de livsmedelskontrollanten Tomas Karlsson.

– Jag tror verkligen på den här idén, säger han.

Vid matutlämningen blir besökaren Åke tilldelad två kassar.

– Jag hämtar till två personer som inte kan gå, för de super. De har ingen mat eller kaffe och lever i misär, berättar han.

Annons