Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadligt spelmonopol

1943 var året då den svenska staten skulle försöka få bukt på den lavinartade ökningen av antalet spelberoende personer. Det gjorde man genom att förstatliga det privata spelbolaget AB Tipstjänst, den enda aktören på marknaden.

Detta var en tid då information strömmande i ett långsammare flöde än i dag. Människor var inte upplysta och män drog ned familjernas ekonomier i fördärv för att finansiera sitt spelmissbruk.

Men sedan Sveriges intåg i den Europeiska unionen – med en fri rörlighet av tjänster och varor, och internet därtill – så stötte monopolet på sin överman. Utländska företag, vars länder inte hade monopoliserat spelindustrin, kom att erbjuda olika tjänster via internet.

Det har gjort att Svenska Spel, det svenska statliga spelföretaget som grundades 1997, kom att erbjuda olika tjänster via nätet för att möta den ökade efterfrågan från utlandet.

I dag har det svenska spelmonopolet kommit att helt tappa sin egentliga funktion. Från att ha som tes att minska spelberoende – till att lägga mer pengar på marknadsföring än vad de lägger på vård av spelmissbrukare.

Det monopolet i stället har kommit att göra är att begränsa svenska entreprenörer, för Sverige är ett teknikland!

Vi har ungdomar som utan tvekan skulle kunna utveckla bättre produkter och bli konkurrenskraftiga och skapa arbeten. Men i dagens system är det en omöjlighet. Det är olagligt att starta ett spelföretag med anledning av att svenska staten ska vara klåfingrig och anser sig själv bättre vetande.

Utländska aktörer finns på hela internet, man går runt den svenska blockaden, och alla över 18 år har tillgång till det.

Svenska spel gör stora vinster som går till att fortsätta marknadsföra spelande. Det är dags att en gång för alla avskaffa denna meningslösa flaskhals och tillåta unga, drivna, hungriga svenska aktörer komma in på den svenska marknaden – på riktigt.

Fors

Emil Esselin (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare