Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjung för ditt barn så mognar det snabbare

Att sjunga med sina barn är inte bara roligt, barnen mognar snabbare och får bättre inlärningsförmåga också. Ny forskning från Tyskland visar att barn som sjungit mycket under sina första fem år klarar ett mognadstest för skolan dubbelt så bra jämfört med de barn som sjungit mindre.

Barnsånger är viktigare än man tidigare vetat om. En tysk undersökning med 500 förskolebarn visar att barn som sjungit mycket under sin uppväxt har bättre språkutveckling, är mer socialt utvecklade och hanterar ilska bättre. Thomas Blank är doktor vid universitetet i Bielefeld och en utav forskarna bakom testet. Han tycker att man ska börja sjunga med sitt barn så tidigt det går.

-Jag tycker att man kan börja sjunga för barnet så fort man får reda på att man är gravid. Både mamman och pappan kan sjunga för det ofödda barnet. När barnet sedan är fött kan man sjunga vid läggning, när man ammar eller leker, så mycket man bara orkar och kan, säger Thomas Blank.

I undersökningen intervjuades 500 femåringar om hur ofta och mycket de sjunger. Efter undersökningen fick barnen göra ett test på skolmognad som alla barn i Tyskland gör. Bland barnen som sällan sjöng klarade bara 44 procent testet. Bland barnen som sjöng ofta klarade däremot 88 procent testet. Forskarna tog hänsyn till olika faktorer som till exempel föräldrarnas utbildningsnivå. Men oavsett olika faktorer så hade de sjungande barnen bättre resultat än de mindre sjungande barnen.

- Att sjunga och lära sig sångtexter gör att man lär sig språket. Barnet blir inte smartare av att sjunga mycket men sången gör att barnet får bättre inlärningsförmåga och därför utvecklas snabbare, säger Thomas Blank.

Thomas Blank tycker att man ska sjunga så mycket man kan på förskolan och hemma. Men bara om sången är frivillig och rolig för barnet. En halvtimmes sång om dagen räcker gott och väl. Och det spelar ingen roll vilken typ av musik man använder sig av.

- Det spelar ingen roll vilken sorts musik ni sjunger. Hårdrock eller vanliga barnvisor. Det vikigaste är att det är en lätt och barnvänlig melodi. Ofta minns man sina barnsånger hela livet. En sång från barndomen brukar vara något av det sista man minns när man är gammal, berättar Thomas Blank.