Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SJ-tåg havererade i 38 minusgrader: "Till slut försvann lyset och det blev kallt"

SJ:s tåg mot Luleå havererade och blev stående i nära 40-gradig kyla utanför Nattavaara i Gällivare kommun på onsdagskvällen. I flera timmar blev passagerarna sittande och på grund av den stränga kylan skickades inga ersättningsbussar.

Tåget var redan flera timmar försenat när det blev stående utanför Nattavaara drygt fem mil söder om Gällivare, skriver Norrbottens-kuriren.

– Jag tror att vi stått där i tre timmar, till slut försvann lyset och det blev kallt, berättar resenären Lena Stålnacke för Norrbottens-kuriren.

Enligt Norrländska Socialdemokraten, NSD, var det 38 minusgrader under kvällen.

Resenären Gudrun Hörnell berättar för NSD att det blev helt mörkt i vagnarna, men att konduktören kokat kaffe och pratat med alla resenärer.

– Det börjar kännas kyligt, det är nog minus 25 här inne, säger hon till NSD.

Tåget var utkylt när SJ till slut fick ett hjälplok till platsen, som kunde dra tillbaka tågsetet till Nattavaara. SJ har försökt ordna ersättningsbussar, men då det är för kallt vågar inte bussbolagen skicka ut några bussar och några hotell finns inte att tillgå.

– I Nattavaara ska vi se till att de får mat och dryck och en lokal att värma sig i, men tyvärr kan de bli kvar där ett tag. Kylan gör att vi inte får tag i några bussar, säger Carina Axelsson vid SJ:s pressjour till SVT Norrbotten.

Boende i Nattavaara hjälpte de omkring 150 strandade resenärerna med skjuts till församlingsgården för att ha någonstans att värma sig och matbutiken Handlarn ordnade mat och dryck.

Det senaste beskedet från SJ var att två lok från Luleå skulle komma till orten och dra tillbaka det havererade tåget till Luleå, skriver NSD.