Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se den unika filmen på lodjursfamiljen i Fellingsbro

Länsstyrelsen "varnar" för innehållet i en av sina filmer på facebook: "innehåller väldigt fin film på en lodjursfamilj".

Lodjur visade sig för en av Länsstyrelsens fältkameror tidigare i vinter. Filmen visar hur en hona och hennes två ungar kommer fram mellan träden på en mindre bergsplatå i skogen vid Fellingsbro, nordost om Örebro. Nu "varnar" de för den "väldigt fina" filmen på sin facebook-sida.

– Lodjuren i filmen kommer väldigt nära. Det är kul att visa upp. Lodjur är skygga och det är inte många som har sett ett lodjur i verkligheten, säger Susanna Gustavsson, handläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

Länsstyrelsens kameror sitter på olika ställen i skogen där man tror att det finns chans att se vilt. När ett djur går förbi löser kameran ut sig av värmen från djuren.

Länsstyrelsen inventerar vilt under vintersäsongen. I Örebro handlar det främst om varg och lo, på andra platser i Sverige håller man också koll på björn och järv.

I Örebro län finns sammanlagt 40–45 lodjur. Inventeringen sker med hjälp av både kameror och genom spårning. Länsstyrelsen vill också ha tips från allmänheten. Tipsen kan man lämna in via www.skandobs.se.

– Det är svårt för vår fältpersonal att vara överallt. Därför är det värdefullt när personer rapporterar in vad de har sett, säger Susanna Gustavsson.

Inventeringen används för att hålla koll på hur många djur det finns i skogen.

– Det är för att vi ska kunna samverka med varandra, både människor och vilda och tama djur, säger Susanna Gustavsson.

Filmen är hämtad från Länsstyrelsens facebook-sida, @lansstyrelseniorebrolan