Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD startar en kampanj mot ett islamiskt center i Borlänge – kräver folkomröstning

Sverigedemokraterna i Borlänge inleder en kampanj. Målet är att få en folkomröstning om ett islamiskt center. Något som kommunfullmäktige tidigare sagt nej till.

Hör Tony Nybergs (SD) egna ord:

Planerna på ett islamiskt center i Borlänge har funnits i många år.

Arbetet med att ta fram en detaljplan, som möjliggör bygget, pågår.

SD, som är näst största parti i Borlänge, har redan tidigare rest krav på en folkomröstning om det planerade islamiska centret i närheten av Stadshuset och Hagakyrkan på Hagalund.

Något kommunledningen varit helt avvisande till. Bland annat pekas på religionsfriheten i Sverige och att det redan finns en moské på Bullermyren som är för liten för dagens verksamhet. Den är sliten och inte heller ändamålsenlig.

Kommunen har tidigare tittat på ett stort antal olika lokaliseringar, och slagit fast att Hagalund är det bästa alternativet för ett islamiskt center.

Nu inleder Sverigedemokraterna, som hela tiden motsatt sig planerna, en regelrätt kampanj med en namninsamling och med ett uttalat mål om att få till en kommunal folkomröstning. Tio procent av de röstberättigade behöver skriva under för att frågan ska väckas.

En kommunal folkomröstning är inte beslutande, utan enbart rådgivande.

– Vi vill återremittera ärendet och ha ett tillägg i detaljplanen, så att man får bygga bostäder, förskolor och äldrebostäder på marken. Lyssnar man inte på oss tycker vi att Borlängeborna ska få avgöra frågan i en folkomröstning, säger Tony Nyberg (SD).

Han anser att frågan är så viktig att en omröstning bör hållas.

– Om det här byggs så kommer det att förändra stadsbilden i Borlänge för lång tid framöver, säger Tony Nyberg som ingår i den arbetsgrupp partiet bildat.

Tidigare i höst inleddes en namninsamling av ett antal personer, som inget parti stod bakom. Även där är kravet en folkomröstning. De listorna håller nu på att sammanställas.

En diskussion förs om de namnunderskrifterna ska sammanföras med SD:s insamling. En av initiativtagarna säger att det dock finns en skillnad.

– SD vill inte ha nåt center alls och det är en stor skillnad jämfört med vår lista. Vi vill bara att centret ska flyttas.

För drygt fem år sedan sa kommunfullmäktige nej till en folkomröstning i frågan. Nu är frågan betydligt mer utredd, än den var då.

Kommunen planerar att sälja den aktuella marken, till marknadsmässigt pris. Två oberoende värderingar ska genomföras.

Ett förfarande som Tony Nyberg ifrågasätter. Han menar att markpriset blir ett helt annat, om detaljplanen tillåter bostäder.

Den kampanj SD nu tänker genomföra inleds med ett medlemsmöte i nästa vecka.