Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD:s partiledning ger Anna Hagwall svidande kritik för riksdagsmotion

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall från Rättvik vill slopa presstödet och splittra ägandet av medierna i Sverige. Hon får nu svidande kritik från egna partiledningen.
- Agerandet har skadat vårt förtroende för henne. Detta kommer att få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet, meddelar partitoppen Mattias Karlsson.

Annons

I fredags lämnade Anna Hagwall in en motion till riksdagen som föreslår att presstödet skrotas - och att ägandet inom svensk media delas upp. Samtidigt vill hon att Sveriges Television ska börja koda sina sändningar så att alla kan göra ett aktivt val att abonnera på SVT:s olika kanaler. Det ska dock finnas en kanal på SVT som är öppen för alla. Denna kanal ska kunna bryta alla andra kanalers sändningar i händelse av kriser.

Förslagen har fått egna partiledningen att agera. Anna Hagwall påstår bland annat utan belägg i sin motion att hela 80 procent av medierna ägs av en och samma ägare.

Under sena onsdagskvällen, 23.25, skickade Sverigedemoraternas ledning ut ett pressmeddelande där partiet tar avstånd från Anna Hagwalls motion och ifrågasätter hennes agerande.

– Sverigedemokraterna försvarar en ordning med fri och oberoende media. Vi ser pressfriheten som grundläggande samt ställer oss bakom Public Service. Anna Hagwalls motion stämmer inte överens med partiets stöd till Public Service och mediepolitik i övrigt. Agerandet har skadat vårt förtroende för henne. Detta kommer att få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet, meddelar partiets gruppledare i riksdagen - Mattias Karlsson.

Partiet meddelar att de kommer motarbeta motionen i riksdagen - och att de inlett en "dialog" med Anna Hagwall med anledning av det inträffade.

Andra Hagwallmotioner

Förutom den kritiserade motionen har Anna Hagwall i år även lämnat in andra motioner.

* En kräver höjd åldersgräns och krav på yrkeslivserfarenhet för riksdagsledamöter.

* En annan kräver att nyvalda riksdagsledamöter ska svära trohetsed i riksdagen när de tillträder.

* En kräver att den västerländska konstmusiken ska prioriteras när samhällets resurser fördelas.

* En annan motion kräver att alternativmedicin ska ha samma villkor som skolmedicin.

Fakta/Anna Hagwall

Jobb: Riksdagsledamot sedan 2013. då hon kom in som ersättare i turerna efter den så kallade "järnrörsskandalen". Är ledamot i skatteutskottet och suppleant i näringsutskottet. Jobbade tidigare som optiker i Falun och Rättvik. Valdes in i senaste valet på plats 169 i riksdagen, mandat för Västerbotten. (Sverigedemokraterna har rikslista, inte länslistor i valet till riksdagen).

Bor. Rättvik.

Född: 1953 i Ungern. Invandrade till Sverige för 42 år sedan när hon gifte sig med en svensk man.

Annons