Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-politiker från Dalarna på väg mot riksdagen

SD-politikern Anna Hagwall från Rättvik kan vara på väg in i riksdagen. Hon står på tur att ta över en riksdagsplats om någon mer ledamot hoppar av sitt uppdrag i riksdagen.
– Så är det. Hon är beredd på det, säger pressekreteraren Erik Myrin.

Annons

Inför valet 2010 var Anna Hagwall, 59 år, från Rättvik en av partiets mest framträdande politiker i länet. Hon placerades på partiets plats 24 i riksdagslistan. Partiet erövrade 20 platser i riksdagsvalet.

Efter valet trappade Anna Hagwall av sitt engagemang för partipolitiken för att i stället satsa mer kraft på sitt jobb som optiker. Nu kan turbulensen inom SD ta henne tillbaka till den politiska hetluften.

– Det stämmer att Anna just nu står på tur att ta över en riksdagsplats för oss. Vi har pratat med henne och hon är helt införstådd med situationen. Hon är beredd att ingå i riksdagsgruppen, säger Erik Myrin vid SD:s riksdagskansli.

Just nu utreder Sverigedemokraterna framtiden för SD-trion Erik Almqvist, Kenth Ekeroth och Christian Westling – som var involverade i videoskandalen där rasistiska och sexistiska tillmälen förekom. Uteslutningar utesluts inte. Om någon av dem hoppar av sin riksdagsplats blir Anna Hagwall ny riksdagsledamot.

– Så är det. Just nu har medlemsutskottet hand om den här frågan. Ett utslag där och beslut av partistyrelsen kan dröja några veckor. Samtidigt är det de invalda ledamöternas beslut att behålla sina platser eller inte. Det kan inte partiet avgöra. Men om någon lämnar sin plats är det alltså Anna Hagwall som tar plats i riksdagen, säger Erik Myrin.

DT söker Anna Hagwall för en kommentar.

Annons