Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scandbook flyttar tryckpress till Litauen

Scandbook flyttar ytterligare tryckpressar från Falun till Lituauen, kvar i Falun blir bara den nya digitala tryckpressen.

I våras flyttades Scandbook sitt pockettryckeri på Ingarvet till Litauen.

Nu kommer besked om nästa flytt och att kvar i Falun blir bara digitaltryckningen

"Styrelsen i Scandbook Holding har beslutat att koncernen kommer att starta en omstruktureringsprocess för en ny produktionsstrategi där Falun kommer att specialisera sig på digitalt tryck och Klaipeda på konventionellt tryck," skriver Scandbook i ett pressmeddelande. Omstruktureringen beräknas ta två år.

– Kommande åtgärder kommer att fastställas efter noggrann utvärdering av alla tillgängliga alternativ samt diskussioner med alla anställda och övriga intressenter i bolaget, säger vd Paulius Juska.

Det första steget blir omlokalisering av en press för konventionellt storformattryck från Falun till Klaipeda.

DT kunde i våras rapportera om tryckerihistorien som skrivs i Falun med den nya digitala tekniken.

Scandbook köper inför flytten en fastighet i Klaipeda, Litauen på 5 255 kvadratmeter för 2,5 miljoner euro som finansieras med ett lån på 2,1 miljoner av Swedbank.

Fastigheten ägs idag av Scandbooks norska företagsgranne Econdo Producion. Econdo Producion kommer under en övergångsperiod att hyra två tredjedelar av lokalerna.

Scandbook har 195 anställda enligt den senaste kvartalsrapporten, och enligt det senaste bokslutet hade Sverigedelen 112 anställda.

Scandbook i Falun producerar limbundna böcker, främst bestående av skönlitteratur i både hårdband och mjukband.

Scandbook i Klaipeda producerar främst pocketböcker men gör även bokdisplayer.