Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara och Sanna har startat facebookgrupp – för att hjälpa utsatta att handla mat: "Tanken är att gruppen ska leva vidare även efter corona"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Karantän eller inte – den som har svårt att ta sig ut och handla kan nu få hjälp av Handlingshjälpen – Avesta med omnejd. Avestaborna Sara Olsson och Sanna Lundgren startade facebook-gruppen i helgen som i skrivande stund har 75 medlemmar.
– Att hjälpa till har funnits med sedan jag var liten, säger Sara Olsson.

Coronavirusets framfart i Sverige har väckt ideella rörelser i hela Sverige. Rådande läge med uppmaningar från myndigheter om att stanna hemma vid minsta sjukdomskänsla och att äldre helst inte ska lämna hemmet gör att människor behöver hjälpas åt.

Falubon Anna Gullberg startade facebookgruppen Handlingshjälpen där människor över hela Sverige kan få hjälp att handla.

– Vi såg den här rikstäckande gruppen och insåg att det nog är lätt att folks beställningar försvinner där. Därför tyckte vi det var bra att det fanns en lokal grupp också, säger Sara Olsson.

Det var i fredags när Sanna Lundgren skrev i AT:s facebookgrupp Snacka om Avesta som idén väcktes.

– Jag skrev att jag gärna kunde hjälpa till att handla om någon behövde hjälp. Jag har en taskig kropp med artros och jag är pällsallergiker, så jag kan inte ta hand om några barn eller djur – men handla, det kan jag!

Och Sara Olsson som såg inlägget fixade allt det praktiska och startade Handlingshjälpen – Avesta med omnejd där på fredagskvällen. Sara och Sanna var bara bekanta innan men tyckte båda att det var en bra idé. Nu smider de större planer:

– Nu har vi skaffat en egen mobiltelefon också för gruppen så att även de som inte har facebook ska kunna ta del av den. Numret är 073 581 98 99. Vi vill försöka sprida det så att de som behöver oss verkligen kan få hjälp, säger Sara Olsson.

Handlingshjälpen går till som så att den som behöver hjälp skriver i gruppen, alternativt ringer numret som snart finns tillgängligt. Därefter tar Sara eller Sanna beställningen, handlar, ställer utanför dörren och sedan betalar man, huvudsakligen via swish. Bor personen långt bort tillkommer en slant för bensinpengar också.

– Det är viktigt att man skriver exakt vad man vill ha, så att man inte bara skriver "bröd". Vi måste ju veta vilken sorts bröd, vilket märke.

Än så länge har Sara Olsson och Sanna Lundgren inte fått några beställningar. Men så har det heller inte blivit någon samhällsspridning av coronaviruset i Avesta i dagsläget. Båda är eniga om att hela gruppen hjälps åt om det situationen kräver det.

– Jag jobbar ju heltid men får handla efter arbetstid. Än så länge har det ju inte brakat lös i Avesta men man får väl dela på ansvaret, säger Sara Olsson.

Sanna Lundgren instämmer:

– Det kan ju bli övermäktigt. Jag är arbetslös och har ju ett liv som arbetssökande också. Handlingen får ske när det passar.

Viktigt att poängtera, tycker Sara och Sanna, är att beställningarna måste vara rimliga. Hamstrandet som sker i butiker landet runt är inget de stödjer.

– Om någon vill att jag köper 40 burkar tonfisk... säger Sara.

– Ja, då kanske vi får diskutera den beställningen... avslutar Sanna.