Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanna Kallur om Metoo och hyllningen till Armand Duplantis: "handlar om hur man uppfostrar killar och tjejer"

Friidrotts-stjärnan Sanna Kallur har slutat för ungefär lite mer än år sedan.
Nu vill hon uppmärksamma dagens viktiga frågor med bland annat Metoo-rörelsen och jämställdheten inom idrotten. Samtidigt skickar hon en jättehyllning till medaljhoppet Armand Duplantis.
– Vilken talang, han är unik, säger hon till SportExpressen.

I en stor intervju med SportExpressen säger Kallur hur Metoo och idrottsuppropet #timeout berört sporten. Hon väljer att specifikt ta händelsen med kollegan Moa Hjelmer när denne valde att gå ut och berätta att hon har blivit utsatt för en våldtäkt i samband med finnkampen 2011.

– Det var en chock. Jag var inte med själv på den finnkampen när det hände men det var ändå ett landslag och jag var med kring den tiden, säger hon till SportExpressen.

Hon menar att man måste jobba överallt på plan för att få ett stopp.

– I friidrott är det som tur är ingen stor skillnad i prispengar när det gäller jämställdhet. Sen är det allt runtomkring – det är män som är tränare, läkare, sjukgymnaster och massörer, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att det ska finnas planer i förbund och klubbar om hur man handskas med saker. Det är jätteviktigt, men det handlar om hur man uppfostrar småkillar och småtjejer och vad man får med sig, säger hon.

EM i friidrott är i full gång och en av medaljhoppen är Armand Duplantis. Kallur har inte träffat stortalangen men menar att han är unik.

– Jädrar! Vilken talang, han är unik. Jag tänker inte bara i Sverige, utan det är sällan det kommer fram en sådan talang i världen. Han är arton år och är i världseliten, säger Sanna Kallur till SportExpressen.