Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt energiskatt ska ge jobb åt glesbygden: "Kommer stärka jobb och tillväxt"

Regeringen föreslår en sänkning av energiskatten – vilket ska ge fler jobb till glesbygden
– Vi kommer att föreslå en sänkt energiskatt på el för fler datacenter. Det betyder naturligtvis mycket för jobbmöjligheterna för de norra delarna av Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson, på en presskonferens under tisdagen.

– Det blir omkring 200 företag som får sänkt skatt. Det blir en skattesänkning som motsvarar 750 000 kronor om året vilket för mindre företag kan vara ganska omfattande.

Skattesänkningen kommer också utvidgas till el som förbrukas vid bland annat framställning av värme och kyla för leverans till datorhallar.

– Det är något som kommer att stärka jobb och tillväxt i inte minst de norra delarna av Sverige där det finns gott om yta som är det man behöver för de här serverhallarna.

Höjer skatten

Samtidigt vill regeringen höja koldioxidskatten för viss värmeproduktion och genomföra en indexering för vissa miljöskatter

– Vi höjer nu koldioxidskatten. Vi tycker att det finns stark anledning att återställa incitamenten och att gå bort från de fossila bränslena där det kanske är som allra lättast. Det vill säga vid el och värmeproduktion, säger Per Bolund (MP), biträdande finansminister.

Förslagen är en del av en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet inför budgetpropositionen för 2018.

– Vi är en regering som har höga ambitioner när det gäller att lämna efter oss en planet som är i gott skick för våra barn och barnbarn. Det gör att vi återkommer till reformer som vi ser som helt avgörande för att vi ska ha en långsiktighet och struktur i klimatarbetet, säger Per Bolund.