Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saab kan komma att åtalas i muthärva i Brasilien

Orosmolnen för Saab fortsätter, igår kraschade ett JAS 39 Gripen-plan i samband med en flyguppvisning i Thailand och i dag rapporterar den granskande nyhetssajten Blank Spot Project att Saab kan komma att åtalas i en muthärva i Brasilien.

Enligt ett åtal som Blank Spot Project ska ha tagit del av misstänks Saab ha betalat ut miljonbelopp till en beryktad PR-konsult. Som i sin tur ska ha betalat ut mutor till Brasiliens tidigare president Lula da Silvas sons företag. Det ska ha gjorts för att på så vis förmå Lula da Silvas efterträdare Dilma Rousseff att köpa 36 svenska JAS-plan för omkring 40 miljarder kronor.

Saab är ännu så länge inte åtalade utan åtalet gäller fyra personer, däribland den förre presidenten Lula da Silva, som varit involverade i affären.

– Vi befinner oss i steg ett. Utredning pågår. Längre fram kan vi komma att åtala Saab också, säger riksåklagaren Herbert Mesquita till Blank Spot Project.

Enligt TT ska det finnas brister i åtalet, Saab AB ska ha förväxlats med biltillverkaren Saab. Saab vill heller inte kommentera åtalet utan säger genom företagets presschef Helene Lindstrand till TT att:

– Vi konstaterar bara att varken Saab eller någon Saabmedarbetare är föremål för det där åtalet.

LÄS MER: JAS-plan kraschade i Thailand – piloten omkom

Fakta:

• 2015 togs det formella beslutet av Brasilianska myndigheter att köpa 36 JAS 39 Gripen.

• Totalt står fyra personer åtalade i muthärvan: Lula da Silva, hans son Marcos Cláudio, PR-konsulten Mauro Marcondes och dennes fru.

• Lula da Silva och hans son Marcos Cláudio nekar till anklagelserna.

• SAAB nekar till alla anklagelser om oegentligheter i samband med affären.

Källa: DN och Blank Spot Prodject