Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill Vasaloppet hylla "Mora-Nisse"

I år är det 100 år sedan Nils "Mora Nisse" Karlsson föddes. Det vill Vasaloppet uppmärksamma och uppmanar nu alla årets åkare att bära en röd mössa.

Annons

En gigantisk hyllning till loppets största profil genom tiderna – Nils "Mora Nisse" Karlsson. Det hoppas Vasaloppet kunna genomföra under årets Vasalopp – det 93:e i ordningen.

De har nämligen nu gått ut med en uppmaning till alla startande att åka årets lopp iförda en röd mössa som en hyllning till den niofaldiga Vasaloppsvinnaren, OS- och VM- samt SM-medaljören som gick bort den 16 juni 2012.

– Mora-Nisse var en stark profil och ambassadör för Vasaloppet. Nu vill vi hedra hans minne genom att sätta extra färg på årets lopp och uppmanar därför alla deltagare att starta i röd mössa söndagen den 5 mars, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet, i ett pressmeddelande.

Just den röda toppluvan var "Mora-Nisses" främsta kännetecken. Varför han började använda den är inte helt klarlagt, men allt tyder på att den har sitt ursprung i Svenska Turistföreningens fjällstation i Vålådalen, där många svenska elitidrottsmän slipat formen inför OS och VM under åren.

Gösta Olander, som var fjällstationens arrendator och tränare, fick idén om att ta fram en röd mössa till sina gäster, och "Mora-Nisse" tog med sig mössan och bar den på tävling. Så småningom blev den en del av IFK Moras skiddräkt.

– Att ha på sig en röd mössa blir ett konkret sätt att visa vår hyllning till en person som betytt så mycket för Vasaloppet. Självklart kommer även alla våra funktionärer att bära röd mössa under hela vinterveckan och vi kommer på alla sätt försöka engagera deltagarna med uppmaningen ”åk med röd mössa”, säger Eva-Lena Frick.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android