Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tog Kina kraftöverföringsmarknaden i Brasilien

Nu uppmärksammar också OECD hur ABBs kinesiska kraftöverföringskonkurrenter tar sig in på världsmarknaden.
De nya statskontrollerade statliga Kinaföretagen har fått teknikkunnandet med avtalen om teknologiöverföring från ABB, Siemens och General Electric och börjar nu erövra världen.

Annons

DT har rapporterat om hur ABB-ingenjörernas våta dröm blivit Kinas om att få bygga kraftlänkar från världens största vattenfall, Ingafallen i Kongo till Sydafrika, genom Afrika till Egypten och Europa och till Nigeria.

OECD/International Energy Agency-rapport: Boosting the Power Sector in Sub-Saharan Africa China’s Involvement visas hur Kina börjar erövrar Afrika med sin teknik och sina pengar.

Rapporten visar hur Kinas Export-Import Bank of China (EXIM Bank) och China Development Bank samverkar med exempelvis det statliga kraftbolaget State Grid Corp of Cina, SGCC, och andra allt viktigare kinabolag på den internationella elkraftsmarknaden.

Ett mycket talande exempel om hur Kina tar plats i världen är rapportens genomgång hur Kina gjorde i Brasilien.

Där har landets två senaste högspända likströmsprojekt, HVDC, vunnits av Kina. ABB förlorade det första men Siemens fick leverera strömriktarventilerna och transformatorer, men i det andra projektet så var det mer kinainnehåll och NR tillverkar HVDC-ventilerna.

Det började 2010, SGCC köpte sju Brasilianska kraftöverföringsföretag för 989 miljoner US-dollar, Plena Transmissoras. Det följdes 2012 av köp av ytterligare sju kraftöverföringsföretag av spanska Actividades de Construcción y Servicios.

Samma år fick SGCC sin första licens tillsammans med Companhia Paranaense de Energia , COPEL, om att bygga 160 mil kraftlinjer och fyra ställverk i Amazonas och investerade 1,1 miljarder dollar. Samma år vann SGCC, Copel och Furnas ett 967 kilometer långt kraftsystem värt 438 miljoner dollar.

2013 fick SGCC uppdraget att bygga ställverket Marechal Rondom.

I februari 2014 fick ABB-konsortiet se sig besegrade när SGCC vann första 800 kilovolts UHVDC-projektet Belo Monte I från världens tredje största vattenkraftsdamm. Där var SGCC i partnerskap med gamla ABB-kunder som Furnas och Electronorte. 1, 25 miljarder dollar med 2092 kilometer linjer och HVDC-stationer.

I juli 2015 kom nästa framgång, UHVDC Belo Monte II värderat till 2,2 miljarder dollar och en UHVDC-länk på 2 518 kilometer, nu byggd "Made in China".

Samtidigt fick SGCC nya licenser och äger nu kraftöverföringsrättigheterna till 9 145 kilomerer i landet och är nu Brasiliens fjärde största kraftnätsbolag.

Därtill så har i år SGCC visat intresse för att köpa konkurshotade spanska Abengoas kraftöverföringsdel i Brasilien som har kraftlinjer och licenser för 10 000 kilometer kraftlänkar i Brasilien. En affär som än inte är avgjord,

"Som bolagets första utländska UHVDC transmissionsprojekt är Belo Monteprojekten en viktig milstolpe i innovation och teknik. Projektet utgör den första exporten av kinesisk UHV överföringsteknik, utrustning och erfarenhet och stödjer en viktig expansion av det brasilianska kraftnätet. Liknande utveckling kan förväntas i Afrika", skriver OECD i rapporten.

Något som inte berörs i rapporten är nästa UHVDC-projket i Brasilien som antagligen tillfälligt är stoppat av miljöskäl, vattenkraftsutbyggnaden av Tapajós dammsystem i Amazonas. Urinevånare berärs av ett flertal dammar på tillsammans på 21 gigawatt där 10 gigawatt är tänkt att överföras i ett 220 mil långt UHVDC-system.