Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Leksand bli bäst i Sverige på juniorsidan – storsatsar lokalt: "Vill ge fler chansen att nå sina drömmar"

Nya hockeyutbildningen ska ge vinning på lång sikt – och underlätta för bygdens ungdomar att fortsätta med sporten.
– Vi anser att många slutar alldeles för tidigt och inte ges förutsättning att fortsätta utvecklas, säger Alexander Eriksson.

Leksand har länge varit känd för att vara en av Sveriges absolut bästa plantskolor för ishockeyspelare.

Klubbens juniorlag är bland de främsta i samtliga åldrar, och spelare som gått genom Leksands organisation går att återfinna upp på högsta internationella nivå.

LÄS MER: Tre mål på knappt nio minuter – ändå fick inte Filip Forsberg jubla

För att fortsätta tillhöra Sverigeeliten har klubben – tillsammans med Häradsbygdens SS – startat en ny, lokal ishockeyutbildning som kommer att tillhandahållas utöver det nationella idrottsgymnasiet. Den nya utbildningen är inte enbart vigd åt lokala spelare, men målet är att ge fler spelare från bygden en möjlighet att fortsätta sin satsning på hockey och samtidigt bredda sin juniorsatsning.

– Vi ser ett behov som har funnits under en längre tid och det är på tiden att vi går ”all-in” på det här nu. Vi vill även ge fler spelare, som inte kommer från Leksand, chansen till en bra utbildning, säger Alexander Eriksson, ansvarig för hockeygymnasiet i föreningen, till hockeymagasinet.

Redan till kommande säsong kan det nya hockeygymnasiet start upp ett J20-lag, och Eriksson lyfter fram samarbetet med grannföreningen Häradsbygden.

– Vi har ett bra samarbete med HSS som vi vill utveckla och ta ett större ansvar i. Den långsiktiga visionen är att ha två lag i Elit, med bra organisation och ledare så tror jag inte det är en omöjlighet för Team Leksand att gå upp i Elit. Vi vill såklart att vår lokala utbildning ska ligga så nära vår nationella utbildning som möjligt för att skapa förutsättningar för utveckling, säger Eriksson, som är den som fungerar som länk mellan Leksands gymnasium och de båda hockeyutbildningarna.

LÄS MER: Ritola svarar på expertens pizzakritik: "Trodde jag skulle dö – han är nog lite smygleksing"

En bakomliggande faktor till initiativet är att ta hand om alla de spelare som slutar med hockeyn i tidig ålder på grund av att de inte kommit med i ett elitsatsande lag eller gymnasiums eller som inte blir uttagna tv-pucken. Förhoppningen är att fler ska ha möjlighet att fortsätta med hockeyn upp i åldrarna. Inte minst de som spelat i Leksands organisation sedan barnsben.

– Vi anser att många slutar alldeles för tidigt och inte ges förutsättning att fortsätta utvecklas. Vi vill ge fler chansen att utvecklas och nå sina drömmar. Det finns många goda exempel på killar som gått den långa vägen och idag lever på sin ishockey på grund av att de hade det rätta drivet och inte gav upp sin dröm, säger Eriksson till sajten.

Den nya satsningen är också ett led i att klubben vill slussa än fler talanger in i A-laget.

– Vi vill skapa en större bredd för att skapa en större topp. Vi vill skapa ett klimat där det finns konkurrens och ett härligt driv. Mycket handlar om att tävla varje dag och kunna överprestera för att hela tiden ta steg i rätt riktning. Ju fler som får en bra utbildning desto fler borde kunna konkurrera om en plats i vårt A-lag.