Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket får landslagsåkarna i VM-medaljbonus: "Hoppas på att få betala ut efter varje lopp"

Att få titulera sig som världsmästare kan för vissa vara gott nog för att kunna motivera sig till ett mästerskap.
Lägg där till att ett VM-guld ger 150 000 kronor i bonus.
Det är vad de svenska skidlandslagsåkarna får om de är först över mållinjen på VM i Lahti, enligt Sportexpressen.

Charlotte Kalla blev historisk när hon på onsdagen tog hem sitt 23:e individuella SM-guld på VM-distansen tio kilometer klassiskt. I lördags vann Stina Nilsson i sin comeback på världscupsprinten i Falun. Calle Halfvarsson knep en tredjeplats på söndagens tremil.

Sveriges skidlandslag går mot en historisk säsong. Det är 20 världscupslopp kvar och Sverige har redan varit på pallen 24 gånger.

– Jag tror det blir den bästa säsongen någonsin. Rekordet är väl 32 svenska pallplatser under en vinter, men det lär vi väl slå nu, säger längdchef på Svenska skidförbundet, Johan Sares, till expressen.se.

VM i Lahtis lurar bakom hörnet och i och med svenskarnas prestationer under säsongen ser det ut som om det kan bli dyrt för Svenska skidförbundet.

Bonusarna ser ut som följande:

VM-guld = 150 000 kronor.

VM-silver = 60 000 kronor.

VM-brons = 30 000 kronor.

– Jag hoppas på att få betala ut efter varje lopp, säger Johan Sares, till expressen.se.

Totalt är det tolv distanser på VM.

– Då är det väl bara att ta det gånger 150 000 då, säger Sares om hur stor summa han tror sig få dela ut totalt till de svenska åkarna.

Förutom bonusarna från förbundet ingår varje åkare i avtal med exempelvis skidfabrikanter som har sina egna bonusar för VM-medaljer, enligt Sportexpressen.