Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-riksdagsmannen: "I Avesta har elnätsavgiften ökat med 40 procent på fem år - för många innebär det tusenlappar per år"

De senaste åren har många av Sveriges konsumenter sett elnätsavgiftena stegras på sina elräkningar. Elnätsavgifterna har ökat dramatiskt, medan nätföretagens investeringar inte ökat i motsvarande mån. Sedan 2014 har elnätspriserna ökat med i snitt 27,4 procent. Här i Avesta har elnätsavgiften ökat med 40,71 procent på fem år. För många elkonsumenter innebär det flera tusenlappar per år.

Sverige har ett av Europas äldsta elnät och är i behov av investeringar, men trots stora vinster för många elnätsbolag investerar de alltså inte tillräckligt i näten. Detta är inte rimligt. Vi måste få till stånd en ordning med lägre elnätsavgifter och ökade investeringar, inte minst för att klara de upprustningsbehov som det svenska elnätet står inför.

För att åstadkomma detta har regeringen vidtagit flera initiativ. Svenska kraftnät mer än tiodubblar investeringarna för att stärka upp de svenska stamnäten. Regeringen gick nyligen vidare med har nätkoncessionsutredningens förslag som innehåller åtgärder som kan halvera ledtiderna för byggandet av viktiga elnät.

Regering har också lagt fram en ny elmarknadsreglering som syftar till att öka incitamenten för nätutbyggnad och pressa ner elnätsavgifterna för svenska elkonsumenter. Den nya regleringen innebär 17 miljarder lägre elkostnader för konsumenterna. För en vanlig villaägare kan det handla om flera tusenlappar per år.

Det svenska arbetet för att pressa ner elnätspriserna har mött på motstånd från flera håll. EU-kommissionen har riktat kritik mot den nya regleringen och vill att den ska dras tillbaka. Nu har även Moderaterna krokat arm med EU och vill att regeringen drar tillbaka den.

Att EU-kommissionen inte har svenska elkonsumenters bästa för ögonen är kanske ingen större överraskning. Men att Moderaterna tycker att elnätsbolagen ska kunna ta ut stora vinster och fortsätta höja elnätsavgifterna utan att öka investeringarna i elnäten gör oss uppriktigt förvånade.

Om Sverige ska kunna fortsätta att utvecklas och växa är kapaciteten i elnäten avgörande. Det är en prioriterad fråga för regeringen och vi har ett viktigt arbete framför oss. Men det ska inte ske på bekostnad av elkonsumenterna.

Sverige har ett robust elsystem och en god tillgång till el. Vi har en energiöverenskommelse som samlar 70 procent av riksdagen och skapar stabila spelregler för branschen. Vi måste också kunna säkra rimliga elnätsavgifter för svenska elkonsumenter.

Anders Ygeman, (S) Energiminister

Patrik Engström (S) Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel