Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-duon går i svaromål: "Ulf Berg har fel - Region Dalarna får 42 miljoner i regeringens höstbudget"

Replik: Tidigare i veckan påstod Ulf Berg (M) i en insändare att regeringens höstbudget bara innehåller gammal skåpmat. Vi förstår att det inte är lätt att hålla koll på alla miljoner som regionen får från regeringen, men kan glädja Berg och övriga tidningsläsare om att Berg har fel: Region Dalarna får 42 miljoner i regeringens höstbudget.

Den S-ledda regeringen tillför 20 miljarder till välfärden under den här mandatperioden. Det blir fem miljarder varje år. Det är jättebra att Berg redan innan budgetpresentationen noterat detta. Det är vad vi Socialdemokrater lovade i valrörelsen och nu kommer pengarna.

Kvalitén i välfärden behöver stärkas, både i storstad och på landsbygd. För att det ska bli möjligt tillför regeringen pengar till välfärden under hela mandatperioden, så att vi kan anställa mer personal i skolan, vården och omsorgen.

Januariavtalet är en garant för att kommuner och landsting får mer pengar under mandatperioden. Utöver välfärdsmiljarderna får kommuner med stora segregationsutmaningar 500 miljoner i ökade statsbidrag. Regeringen satsar även 110 miljoner för att öka jämlikheten i skolan. Men vi socialdemokrater ser också att det behövs mer resurser till välfärden – och det kommer vi att fortsatt prioritera i kommande budgetförhandlingar.

En M-ledd regering hade däremot fokuserat på att sänka skatten och som konsekvens en nedmontering av den svenska välfärden. När M och KD med stöd av SD lade sin senaste budget valde de att sänka skatten med 20 miljarder, mångdubbelt mer än någon satsning på välfärden.

Att stärka välfärden var målet med denna budget och kommer vara målet med våra kommande budgetar. Att 42 miljoner mer till Region Dalarna gör det lättare för den borgerliga alliansen att leverera hälso- och sjukvård till dalfolket vet vi. Det vet även Ulf Berg.

Patrik Engström (S), riksdagsledamot från Dalarna

Sebastian Karlberg (S), oppositionsråd Region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel