Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryssland kvitterar brittiska utvisningar – 23 britter får lämna Ryssland

Den 4 mars insjuknade en rysk dubbelagent och hans dotter i den engelska staden Salisbury. Det visade sig att de exponerats för nervgift. Storbritannien och flera andra länder har anklagat Ryssland för att ligga bakom – och nu har diplomatiska drag avlösts av motdrag.

Som vi tidigare berättat utvisar Storbritannien 23 ryska diplomater och deras familjer. De ska lämna Storbritannien på tisdag.

Nu kommer Rysslands motdrag. Ryska utrikesministeriet kallade under lördagen till sig Storbritanniens ambassadör i Ryssland, Laurie Bristow, vilket Dagens Nyheter rapporterade. Utrikesministeriet kallade in ambassadören för att informera om att 23 brittiska diplomater utvisas, men också för att flagga för ytterligare motåtgärder.

Ryssland har bestämt förnekat varje inblandning i dådet, som svårt skadat den ryske dubbelagenten och tidigare ryske underrättelseofficeren Sergej Skripal och dennes dotter.

Båda svävar mellan liv och död efter att ha utsatts för nervgiftet Novichok.

Skripal var så kallad dubbelagent – han var rysk underrättelseofficer samtidigt som han i hemlighet verkade för den brittiska underrättelsetjänsten. Han avslöjades år 2004 och dömdes till fängelse, men frigavs i samband med en utväxling av fängslade spioner mellan USA och Ryssland, varpå han slog sig ner i Storbritannien och fick brittiskt medborgarskap.

Den 12 mars offentliggjorde Storbritanninens premiärminister Theresa May att nervgiftet som använts var rysktillverkat och hade namnet Novichok. Hon avkrävde Rysslands regering en förklaring – Ryssland har nekat till varje inblandning. Därefter vidtog som tidigare nämnts den första utvisningsvågen då 23 ryska diplomater utvisades.

Moskvas svar blev – 23 brittiska diplomater. Enligt ryska utrikesdepartementet, som citeras av BBC, kommer de brittiska diplomaterna att utvisas inom en vecka.