Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rutinerade reportern ska leda Sporten – här är vår nye chef: "Jag vill röra om i grytan"

Dalarnas Tidningar och Dala-Demokraten får en ny sportchef.
Förre reportern Markus Bäckström ska leda arbetet när Sporten nu får en tydligare lokal prägel.
– Det här är något av en pojkdröm för mig, säger "Bäckis".

I vintras köpte Bonnier News Mittmedia AB, där Dalarnas Tidningar, Dala-Demokraten samt Avesta Tidning ingår. Nu sjösätts företagets nya organisation, vilket påverkar sportbevakningen i Dalarna.

Avesta Tidning knoppas av från Dalarnas Tidningar och för den gemensamma sportredaktionen på DT/DD innebär nyordningen att en halv skrivande tjänst tillförs de sex ordinarie reportertjänsterna.

Chef för avdelningen blir ett nygammalt namn. Markus Bäckström, 42, arbetade i sju år som sportreporter innan han 2017 övergick till en allmän reportertjänst på Dalarnas Tidningar. Dessförinnan har han meriter från såväl Sport-Expressen som Vestmanlands Läns Tidning.

Dalarna är ett fantastiskt idrottslän från gräsrot till yppersta elitnivå. Målet är att det också ska synas, att vi visar hela kedjan.

Som chef för Sporten på DT/DD kommer han att syssla med administration och planering, men också synas i spalterna.

– Att få ansvaret att leda länets vassaste sportjournalister i ett landskap med snudd på unikt starka idrottsvarumärken och profiler är lite av en pojkdröm, faktiskt. Det är ett uppdrag jag tar mig an med stor ödmjukhet och förväntan. Idrott är fyllt av engagemang och starka känslor och att få vara med och skildra det är lite som livet självt – fantastiskt.

Hur kommer det att märkas att du är chef?

– Jag gillar ju devisen att verka men inte synas – men när det gäller just det här uppdraget så är det svårt för att inte säga omöjligt att inte vilja vara med där det händer. Jag vill vara med och röra om i grytan helt enkelt. När jag blivit varm i kläderna kommer det nog att dyka upp både krönikor och artiklar på sportsidorna igen efter ett par års frånvaro. Det är väl lite som den gamla sortens sportchef arbetade skulle man kunna säga.

Hur vill du utveckla bevakningen av dalasporten?

– Att utveckla bevakning och lokaljournalistiken är inte en människas arbete utan något vi gör tillsammans. Dalarna är ett fantastiskt idrottslän från gräsrot till yppersta elitnivå. Målet är att det också ska synas, att vi visar hela kedjan. Det här är ett långsiktigt arbete och vi har en stor utmaning framför oss.

Mittmedia har fått nya ägare i Bonnier News som talar varmt om att de olika tidningstitlarna ska bli än mer lokala. Vad innebär det för sportbevakningen?

– Det stämmer att Bonnier News har tagit över. För dalasporten innebär det rent konkret att vi kommer att tillföras en halv tjänst och faktiskt växer, vilket känns fantastiskt. Samtidigt har Avesta Tidning knoppats av, och kommer att ansvara mycket av den lokala bevakningen själva. Det här ger oss förutsättningar att faktiskt finnas med på fler platser där idrotten utövas i det här länet.

Hur ser du på elit- kontra breddbevakning?

– Det är en delikat avvägning och naturligtvis en stor utmaning att hitta balansen i vardagen. Det finns en hel del att hantera i ett sånt här län när utbudet av idrott är så pass stort. Vi kan inte bevaka allt som sker – men ambitionen är att träffa så rätt det bara går.

Slutligen, vad vill du hälsa till läsarna?

– September/oktober är de där magiska månaderna när sommar- och vinteridrott möts. Kung Fotboll dundrar in i avgörandet samtidigt som ”vintertåget” rullar in med ishockey, innebandy, skidor och allt vad det innebär. Det är full fart från start nu. Vill man ha full koll är det med oss man ska hänga. Varmt välkomna!

Helena Nyman, chefredaktör för DT, och Peter Carlsson, ansvarig utgivare för DD, gläds åt Sportens nya organisation och chef.

– Alla organisationer mår bra av förändringar ibland. När Markus Bäckström nu tar över som nyhetschef med sportansvar innebär det att han kommer in med nya ögon och nya idéer. Det blir intressant att följa vad det kan leda till. Markus kommer att jobba med en stark grupp. På tidningen har vi ju de främsta experterna på idrott i Dalarna.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips