Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RUNNBERG: Ledarsidan kommer att granska makten i Avesta

I dag utkommer Avesta Tidning för första gången med en oberoende liberal ledarsida. AT:s politiske redaktör Jens Runnberg stakar ut linjen.

De senaste åren har vi på ledarredaktionen skrivit om de budgetunderskott i landstinget på sammanlagt mer en än miljard kronor, som Ingalill Persson (S) bar det högsta ansvaret för, om miljonrullningen till kommersiell elitidrott i Dalarna och om hur Avesta kommun satsar skattepengar på djuromsorg för visenter.

Från och med i dag får AT:s läsare en oberoende liberal ledarsida varje utgivningsdag och den kommer alltid att hålla till här - direkt efter förstasidan.

Det där med "oberoende" är viktigt - ledarredaktionen har ingen koppling till något politiskt parti. Viktigt är också att nyhetsredaktionen inte har något med ledarredaktionen att göra och vice versa – på alla seriösa tidningar är dessa redaktioners arbete åtskilda.

Jag som är redaktör för sidan heter Jens Runnberg och har genom åren haft olika befattningar i Dalarnas Tidningar, tidningsfamiljen som AT tillhör. Jag har bland annat varit länsreporter, nyhetschef och kulturredaktör. Politisk redaktör blev jag den 1 december 2012 och ett halvår senare började Gabriel Ehrling från Åsgarn/Fors i rollen som ledarskribent.

Ledarsidan i DT har ökat sin andel läsare med 50 procent de senaste tre åren och DT fick pris som årets ledarredaktion i Sverige i kategorin Ekonomi och företagande, när nätsajten Idagora delade ut pris bland landets borgerliga ledarredaktioner i Almedalen i år.

Ledarredaktionens mål är att väcka debatt, att sammanfatta stora politiska förlopp, att utkräva politiskt ansvar av toppolitikerna, att driva opinion och att dela ut politisk kritik ur ett oberoende liberalt perspektiv.

För innehållet i texter vinjetterade "ledare" har jag ansvaret som politisk redaktör. För åsikter som framförs i texter vinjetterade "krönika" svarar krönikörerna själva.Ledartexterna bottnar i en liberal ideologi, men krönikörerna står till höger och vänster politiskt – en tidning som är så dominerande i sitt spridningsområde som AT måste ha en politisk bredd också på ledarsidan.

En lokaltidnings viktigaste uppdrag är bevakningen av det som händer i spridningsområdet. Det gäller enligt min uppfattning också i stor utsträckning en ledarredaktion, även om ledarredaktionens uppdrag är vidare - vi kommenterar politiken utrikes, på den nationella nivån, på länsnivån och i dalakommunerna.

Vi vill ta världen till Avesta och Avesta till världen.

Vi stärker det lokala perspektivet med lokala ledarkrönikörer från kommunen.

Det här ska bli väldigt roligt.