Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rissveds stängde ner sin blogg – efter sexistiska kommentarerna: "Obehagligt"

Jenny Rissveds gick plötsligt från doldis till rikskändis efter sitt OS-guld.
Men uppmärksamheten har haft en mörk sida.
– Jag har känt mig splittrad efter OS. För jag känner mig inte annorlunda, men allt runtomkring mig har förändrats, berättar hon i magasinet Filter.

För Plus-kunder: Jenny Rissveds om OS-guldets pris: ”Allting har en fram- och baksida”

Jenny Rissveds har upplevt uppmärksamhetens baksida.

Över landet visste inte många vem mountainbike-cyklisten Jenny Rissveds var innan OS. Men kontrasten blev stor efter att hon tog guld och det blev det en helt annan uppståndelse kring Falutjejen.

Tidigare hade hon kunnat dokumentera sin framfart i sin blogg, men hennes följe hade förändrats efter exponeringen för folkets breda massa.

Läs också: 22-åringen pallade trycket – historiskt guld i OS-debuten för Jenny Rissveds

Hon berättar att hon tvingats stänga ner bloggen efter sexistiska kommentarer.

– Om en man i min pappas ålder, en helt vanlig man med barn, ett vanligt liv, lägger kommentaren "fan, va snygg kropp du har" – jag förstår inte vad som händer i en sådan persons huvud. Det vill jag inte att andra ska se, då skäms jag. Så jag tar bort det. En annan vanlig grej, som inte är direkt sexistisk men också stötande, är att folk säger: "Tänk att hon vann OS-guld... Och så ser hon ju så bra ut också". Som om det var likvärdigt. Jag fattar inte. Jag påverkas väldigt mycket av vad andra har för bild av mig, säger hon.

För Plus-kunder: Se Jenny Rissveds tårar under firandet på torget i Falun och hör en stolt pappa vid ankomsten till Arlanda

För henne har uppmärksamheten inneburit ett annat förhållningssätt i vardagen.

– Jag försöker att vara mig själv men tänker mer på vad jag gör, hur jag uttalar mig, och försöker överhuvudtaget hålla en ganska låg profil för att hålla mig borta från andras åsikter. Jag har känt mig splittrad efter OS. För jag känner mig inte annorlunda, men allt runtomkring mig har förändrats. På något sätt går jag och väntar på att min vardag ska bli precis som före OS, men det kommer den inte att bli.

Läs mer: Stjärngalan: Jenny Rissveds blev årets Dalaprofil