Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamot Anna Hagwall vill inte lämna Sverigedemokraterna

Riksdagsledamoten Anna Hagwall kommer kämpa för att inte bli utesluten ur Sverigedemokraterna.
– Det vore tragiskt om det slutar så, säger hon.

I förra veckan inledde Sverigedemokraterna en process för att eventuellt utesluta riksdagsledamoten Anna Hagwall från partiet. Utlösande orsak var en motion om slopat presstöd och begränsningar i mediamakten som hon lämnade in till riksdagen i slutet av september - samt hennes motiveringar i media att "ingen familj, etnisk grupp eller företag ska få äga mer än fem procent av media". I motionen påstod hon också - felaktigt och utan belägg - "att hela 80 procent av medierna ägs av en och samma ägare".

Medlemsutskottet ska nu behandla uteslutningsärendet. Sedan är det upp till partistyrelsen och verkställande utskottet att ta beslut om en uteslutning.

– Fram mot jul ska det väl vara klart hur det blir. Jag hoppas verkligen att det inte slutar med att jag utesluts från partiet. Det vore tragiskt, säger hon.

Anna Hagwall var varit medlem i Sverigedemokraterna sedan 2001. Mellan 2003 och 2010 satt hon med i partistyrelsen - 2004 och 2005 som vice ordförande.

– Det känns sorgligt om jag nu bara ska kastas bort efter allt jag gjort för partiet de senaste 15 åren. Jag hoppas att min insats för partiet under dessa år betyder något i slutändan, säger hon.

Anna Hagwall har ännu inte svarat partiet.

– Jag har ännu inte varit i kontakt med någon i partiledningen sedan de delgav mig uteslutningsärendet. Jag ska svara dem i ett brev i veckan. Jag hoppas det här ska lösa sig i en intern dialog. Jag har förståelse för att de vill att jag ska lämna riksdagen, men uteslutning är så fel, säger hon.

Anna Hagwall menar att hennes intentioner med motionen missförståtts.

– Jag ville bara få till en nyanserad debatt om mediekoncentration. Jag vill att alla röster ska få en chans att kunna höras i svensk media, säger Anna Hagwall.

Partiets ledning menar dock att "Sverigedemokraterna försvarar en ordning med fri och oberoende media" och att motionen "inte stämmer överens med partiets stöd till public service och mediepolitik i övrigt".