Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksbanken låter räntan ligga still

Nu är det klart att riksbanken låter den rekordlåga reproräntan vara oförändrad. Banken låter räntan ligga kvar på - 0,5 procent.

Riksbanken har under onsdagen beslutat fortsätta med den rekordlåga räntan – trots att konjunkturen stärkts – eftersom den politiska osäkerheten i omvärlden är stor och riskerna för bakslag har ökat.

" För att inflationen ska stabiliseras runt 2 procent krävs det ett fortsatt starkt konjunkturläge och att kronan inte stärks för snabbt. Penningpolitiken behöver därför vara fortsatt expansiv", skriver Riksbanken i en kommentar till pressen.

Enligt Riksbanken har den svenska kronan blivit starkare än väntat sedan december. För att inflationsmålet ska nås krävs ett fortsatt starkt konjunkturläge och att kronan inte stärks för snabbt.

"Den politiska osäkerheten i omvärlden medverkar till att penningpolitiken behöver vara fortsatt expansiv.", skriver Riksbanken.

Beslutet om den oförändrade reproräntan kommer att tillämpas den 22 februari.