Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens bästa turistmål

Nu är världens främsta resmål under 2012 utsedda. The Guardian
listar tidningens och läsarnas favoriter. Högst upp hamnar flera
krisdrabbade länder.

Annons
Tokyo är en av de städer som utsetts till bästa resmål av The Guardian.

Island är det mest spännande landet i Europa att besöka. Det anser tidningen The Guardian som tillsammans med sina läsare röstat fram årets favoritresmål i Travel Awards 2012. De föll för Islands dramatiska natur och anser att världen fick upp ögonen för landet i samband med vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott.

Österrike, Tyskland och Turkiet är de andra länderna som valts ut till den europeiska topp fem-listan. Grekland har letat sig tillbaka efter krisen och hamnar på femte plats.

Japan favorit

Den långväga favoriten är Japan, för andra året i rad. Även det landet har haft svårigheter med turismen efter jordbävningen och den efterföljande tsunamin; besöksantalet föll med 28 procent 2011 jämfört med året innan, skriver The Guardian. Men Japans strävan efter att locka turister tillbaka med kampanjen "Japan tackar dig" har nu gett resultat. De övriga länderna i topp-listan är Kambodja, där man vill se Angkor Wat, samt Sydafrika, Argentina och Peru.

Även favoritstaden utanför Storbritannien ligger i Japan, Tokyo vann för tredje året i rad. Tvåa kommer San Francisco, och Sevilla tar sig in på tredje plats. Andra favoriter är Berlin och Kapstaden.

London på 19:e plats

The Guardian valde också Storbritanniens favoritstäder, och det var Edinburgh som hamnade i topp. London utmanar inte alls, huvudstaden hamnar först på 19:e plats. Städerna som utsågs till favoriter var i stället Bath, York, Liverpool och Cambridge.

Varken Sverige, Danmark eller Norge är med på några av listorna.

Annons