Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort fynd i Inkastad

En stor gravplats har upptäckts i Pachacamac, Peru. Inkastaden
är en av de viktigaste förspanska platserna i Sydamerika. Nu hoppas
många att området ska läggas till listan över världsarv.

Annons
Nu har nya fynd påträffats i Inkastaden Pachacamac.

Pachacamac var ett av de viktigaste religiösa centrumen i Peru under förspansk tid. I dag är det relativt få som söker sig till Inkastaden, även om arkeologerna har grävt fram en rad gravplatser, tempel och pyramider där, som berättar om den förspanska tiden. Nu har en ny grav upptäckts, den största i området och daterad till år 1 000. Inne i den hittade arkeologerna också 70 skelett. Experter hoppas nu att det ska ge information om hur människor levde i den gamla inkastaden.

Historiskt landmärke

 Även researrangörer är glada över upptäckten. Linda Harris som arbetar för arrangören Explore, säger till restidningen Wanderlust:

- Pachacamac är ett historiskt landmärke, en stor men inte så känd plats med välbevarade ruiner från tiden före inka och från själva inka-tiden. Pachacamac är väl värt ett besök och de som reser på den panamerikanska motorvägen borde avvara ett par timmar för att utforska den här viktiga och spännande platsen.

Man har redan ansökt om att Pachacamac ska läggas till listan över världsarv, och nu hoppas många att det senaste fyndet ska skynda på processen.

Mängder av människor besöker de kända ruinerna vid Machu Picchu, man räknar med att 70 procent av Perus alla turister tar sig dit. Det blir cirka en miljon människor årligen.

Annons