Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytta och nöje på samma resa

Ayurvedamassage i Indien, kenyansk djurskötsel och fotolektioner
i Barcelonas gatuvimmel - nu vill allt fler lära sig något på
semestern. Här är resorna där du både har kul och utvecklar dig
själv.

Annons
Studera yoga och massage på plats i Indien

Total avkoppling på en lugn strand kan vara skönt ett par dagar. Men det är också inspirerande att få ut mer av sin lediga tid. Så verkar i alla fall många resonera. Resor som kombinerar nöje med lärande blir allt mer populära. De så kallade Edutainmentresorna, en sammanslagning av orden education och entertainment, efterfrågas i år av en fjärdedel av resenärerna, enligt resebyrån Resia. Och intresset förutspås öka, det menar Robert Pettersson, turistforskare på Etour vid Mittuniversitetet i Östersund.

- Det handlar om att unna sig något man är intresserad av, det är en vardagslyx i dag, säger han.

Nygammal trend

Att resa utomlands för att lära sig något är egentligen inte ett nytt fenomen. På 1700-talet begav sig aristokraterna ofta ut på bildningsresor i världen.

- Det kallades "The grand tour". Och det är vad som gett namn till termen turism. Så nu kan man säga att cirkeln sluts, säger Robert Pettersson.

I dag finns det ett enormt utbud. Dels efterfrågas mer traditionella kurser som dans, mat- och språkresor. Men man kan också åka iväg och lära sig allt från stjärnskådning till drömtydning.

- I vårt livspusslande blir semestern mer värdefull. Mycket ska rymmas, vi ska ha både sociala kontakter, ladda batterierna och hinna investera i oss själva, säger Robert Pettersson.

Hundratals resor

Det är både de stora resebyråerna och mindre specialiserade företag som erbjuder lärorika resor. Färdiga paket är ett bekvämt val, men kan ofta kosta lite mer. Ett alternativ är att boka bara kursen utomlands och att leta billiga biljetter och prisvärda hotell själv.

5 lärorika resor Fota gatuliv i Barcelona

Barcelona bjuder inte bara på livfulla färger utan också på mängder av intressanta människor. Staden passar alltså utmärkt för den fotointresserade. Fotografen Marcus Johansson lär under fyra dagar ut hur man bäst fångar arkitekturen och gatulivets spontana scener. I workshopen ingår dessutom att fota porträtt. Under den sista dagen analyserar gruppen tillsammans bilderna. Kursen är intensiv med lektioner hela dagarna, fram till 16-tiden.

Arrangör: Fotograf Marcus Johansson.

Datum: Vecka 44. Kursstart 28 oktober.

Pris: 4 750 kronor.

Ingår: Endast kurs. Man bokar resa och hotell själv. Fotografen har hotelltips, med ungefärlig kostnad på 700 kronor natten. Se mer på www.icepic.se

Bild 1-5.

Volontärarbete i Kenya

Miljontals djur förflyttar sig varje år över savannen i Masai Mara, i sydvästra Kenya. Men nöj dig inte med att se den mäktiga synen - var med och hjälp till. Ecospheres erbjuder en resa där du som volontär deltar aktivt i projektet "Masai Mara big cat wildlife research and conservation project". Ditt yrke bestämmer vilket område du blir engagerad i, men det kan till exempel vara att övervaka leopard- och geopardpopulationer eller att observera förflyttningen av lejon inom reservatet. Volontärerna får bland annat vara med och fotografera djuren, skapa en profil för dem och arbeta med att samla in data. Men bäst är att det nomadiska folkslaget masaierna själva driver projekten, eller ingår i dem. Det blir alltså ett möte med masaifolket där man förhoppningsvis både lär sig om deras kultur och får nya vänner.

Arrangör: Ecospheres. Köp också genom Resia.

Datum: Valfritt.

Pris: Från 13 200 kronor.

Ingår: Del i dubbelrum, flyg och helpension. Längd 2 veckor.

Bild 6-8.

Whiskyresa till Skottland

Whisky är något de flesta kopplar samman med Skottland. Är du riktigt intresserad har Temaresor en tur genom landet där du lär dig mer om livets vatten, som drycken ofta kallas. Du reser genom västra Skottland och Hebriderna med öarna Islay, där några av världens mest välrenommerade whiskys produceras, samt till Mull och Iona. Bland annat ingår whiskyprovningar av berömda sorter som den rökiga Laphroaig, Bruichladdich och Oban. Man besöker destillerier och går på stadsvandring i huvudstaden Edinburgh och i Glasgow.

Resebyrå: Fritidsresor. Arrangör: Temaresor.

Datum: Vecka 36. Avresa 9 september.

Pris: Från 16 998 kronor.

Ingår: Hotell, flyg, frukost, fyra middagar, whiskyprovningar, reseledare.

Bild 9-11.

Akvarellmålning på Kreta

Lummiga olivlundar, vackra havsvyer och färgsprakande middagar - på Kreta finns det mycket som inspirerar den konstnärliga ådran. Där anordnar Langley kurser i akvarellmåleri med konstnären Håkan Lager. Man behöver inte ha några förkunskaper, men det kan vara bra att åtminstone ha provat på att måla förut. Middagarna äter kursdeltagarna tillsammans och veckan avslutas med en gemensam vernissage. Hur mycket du vill måla bestämmer du själv.

Arrangör: Langley.

Datum: Vecka 40. Avresa 28 september.

Prisexempel: Från 8 450 kronor.

Ingår: Flyg, transfer, boende i dubbelrum, frukost, middag och akvarellkurs.

Bild 12-14.

Ayurvedamassage i Indien

Ayurvedamassage är en klassisk typ av indisk massage, som både sägs förebygga och hjälpa mot en rad sjukdomar. Ecospheres anordnar en åtta dagar lång resa till Goa i Indien, där du får du lära dig den grundläggande tekniken. Man bor på ett lugnt retreat några kilometer från stränderna i norra Goa. Där kan man också delta i både massage och hathayogaklasser. På plats finns en ekologisk trädgård och den som vill kan sova nära naturen i särskilda rymliga tält.

Arrangör: Ecospheres. Köp också genom Resia.

Datum: Valfritt.

Pris: Från 14 830 kronor.

Ingår: Del i dubbelrum, flyg och tre timmars kurs per dag.

Bild 15-17.

Fakta

En tjej åker förbi på skateboard i Barcelona - och fotoläraren Marcus Johansson är beredd med kameran.
Delta i masaiernas projekt i Kenya.

Fler lärorika resor

+Läs och res har ett klassiskt koncept, där man studerar landetman reser till lite djupare. Bokpaket ingår. Bonus är att mananvänder lokala reseledare och tolkar, samt små hotell, för att såmycket av pengarna som möjligt ska gå till människorna på plats. www.lasochres.se+Internationella Skolorna, IS, en stiftelse som är knuten tillFolkuniversitetet. De erbjuder bland annat affärstyska i Wien,matlagning i Taormina eller franska i Provence. www.is.se+ESL. Erbjuder internationell rådgivning och förmedling avkurser i Europa, Oceanien och Amerika. Eleverna betalar inte förförmedlingstjänsten. www.esl.se+Söktjänsten www.kurser.se har kurser i en rad ämnen i fleraolika länder.

Mer läsning

Annons