Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya livsbejakande Beirut

Staden som räknats ut fler gånger än någon annan kommer äntligen
tillbaka med mat, nattliv, historia, shopping och utflykter i
världsklass. Nu är livsbejakande Beirut på väg att bli en av
Medelhavets mest inspirerande städer igen.

Annons
Vy över Beirut från Byblos fyra mil norrut.

Det är en säregen känsla att ströva runt i det snart färdigrenoverade Downtown Beirut, Beiruts stadskärna där porscharna numera är fler än kulhålen och där den gamla fransk-arabiska arkitekturen återuppförs sten för sten efter gamla ritningar. I går fanns det bara grushögar här, i dag trängs mondäna kaféer sida vid sida med shoppinggallerior, modeboutiquer och sushi-restauranger.

- Det är inte det gamla Beirut som kommer tillbaka, utan ett nytt Beirut som växer fram, påpekar Rami Adepa, servitör på Café Blanc, med en blandning av sorg och stolthet i rösten.

Återerövrar sitt rykte

Säg Beirut och många tänker på krig och sönderbombade ruiner, kanske också på en farlig stad som saknar kända sevärdheter. Denna schablonbild tillhör det förgångna. Sakta men säkert återerövrar Beirut sitt rykte från glansåren på 1960-talet, då staden kallades Mellanösterns Paris och ansågs vara den mest eleganta och praktfulla metropolen i hela regionen.

Det var innan sjutton år av inbördeskrig förvandlade hela innerstaden till småsmulor och innan mindre stridigheter gång på gång släckte hoppet om en varaktig fred för stadens befolkning.

Nu tycks den slutliga freden vara här och turisterna börjar hitta till en stad som återfunnit sin tidigare vitalitet. Skälen att åka hit är många.

Lång strandpromenad

För det första liknar stadens atmosfär av öst och väst inget annat. Det blir tydligt när man tar en espresso i lugnet vid Place de l'Etoile där gatorna strålar samman vid klocktornet som ekrar i ett cykelhjul. Eller när man sitter på en servering längs Beiruts långa strandpromenad Cornischen omgiven av män och kvinnor puffandes på vattenpipor och fiskare uppflugna på höga pålar i havet utanför.

För det andra är maten i Beirut enastående. Gourméer längtar tillsammans med hela arabvärlden till Beiruts restauranger där det berömda libanesiska köket har sina främsta kockar. Här får du alltid mer än vad du kan äta upp, då bordet fylls till sista kvadratcentimeter av de ljuvligaste meze-rätter.

Bra nattliv

För det tredje är nattlivet i Beirut det bästa i mellanöstern. Den stora kristna befolkningsgruppen har gjort alkohol till något okontroversiellt för de flesta av stadens invånare. På glittriga klubbar och mysiga musikbarer i stadsdelen Gemmayzeh tycks de livsglada Beirutborna fira fredens ankomst varje kväll.

För det fjärde är Beiruts historiska skatter förbisedda. Förvisso har den mörka nutidshistorien sina uppenbara och gripande monument överallt. Ett exempel är det ödsliga lyxhotellet Holiday Inn med sin jättefasad spräcklig av svarta granathål. Men att Beirut i själva verket är en av Medelhavets äldsta städer vet inte alla om. På det fantastiska Nationalmuseet kan man möta häpnadsväckande lämningar från stadens 6 000 år av svunnen tid.

Gott om utflykter

För det femte överraskar shoppingen i Beirut. Man ska inte förvänta sig orientens basarer, de sveptes bort under kriget. Däremot är Beirut en underbar stad för att köpa ny lokal design och lokalt konsthantverk. Ett tips är att vandra upp i nybyggda Saifi Village, detta är en hel liten stadsdel med nya designbutiker vägg i vägg.

Slutligen är Beiruts utflyktsmöjligheter underskattade. Världens äldsta hamn Byblos väntar mindre än en halvtimme bort med fiskrestauranger, badstränder och historia. I de libanesiska bergen finns skidbackar under stor del av vinterhalvåret och i Bekaadalen lockar vinodlingar och unika romerska ruiner.

Vänlighet och humor

Kan då en stad som relativt nyligen upplevt 17 år av krig verkligen beskrivas som säker? Svaret är faktiskt ja. Beirut känns tryggare än många västeuropeiska storstäder. Den stora närvaron av polis, militär och säkerhetspersonal gör sitt till, men stämningen i Beirut känns märkligt befriad från aggressivitet. Kanske har man haft nog av den varan förut.

I dagens Beirut är det framför allt vänlighet och humor som gäller på gatan. Särskilt mot utifrån kommande besökare. Allt som oftast behandlas vi som efterlängtade gäster man vill visa upp det nya Beirut för.

Suverän meze. Beirut ska man äta sig igenom.
En stor del av behållningen med Beirut består i mötet med stadens invånare.

Fakta/Beirut

Allmänt

Beirut är huvudstad i Libanon, ligger vid Medelhavet och utgörlandets största hamn.

Det finns nio stora religiösa samfund i Beirut: sunnimuslimer,shiamuslimer, druser, maroniter, grekisk-ortodoxa kristna,grekisk-katolska kristna, armenisk-katolska kristna ochprotestantiskt kristna.

Taxi är prisvärt i Beirut. För dagsutflykter till omgivningarnafinns täta turer med minibussar för några få kronor.

Folkmängd: 1,3 miljoner invånare.

Språk: Arabiska, många invånare kan engelska och franska.

Valuta

Libanesiska pund (även kallade lira). 1 000 LBP är 4,1 SEK.US-dollar accepteras vanligen. Bankomater finns överallt.

Prisnivå

Billigare än Sverige. Räkna med en prisnivå jämförbar med Turkietseller Cyperns. Vissa varor och tjänster är ännu billigare.

Resa dit

Reguljärflyg med Turkish Airlines, Air Baltic, SAS, Czech Airlinesmed flera.

Restid: Cirka 5 timmar.

Tidsskillnad: +1 timme svensk tid.

Säsong

Medelhavsklimat. Temperaturen dagtid varierar mellan 17 och 30grader. Bästa tid att resa är maj till oktober.

Läs mer

http://wikitravel.org/en/Beirut

Annons