Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu firar världen Buddha

Troende tänder lyktor, ber och utsmyckar sina tempel - allt för
att uppmärksamma Buddhas födelse. Hela maj pågår festligheterna för
världens buddhister. Se hur de olika länderna firar.

Annons
En sydkorean sätter fast någons önskningar på lanternorna. Det är en del av förberedelserna i firandet av Buddha, som i Jogyetemplet i Seoul sker den 28 maj. Ungefär en tredjedel av Sydkoreas 48 miljoner invånare är buddhister.

Befinner du dig i ett buddhistiskt land under maj månad? Då kommer du antagligen att få se människor fira Vesak, högtiden som i folkmun kallas Buddhas födelsedag. Egentligen är det tre händelser man uppmärksammar, Buddhas födelse, upplysning och inträde i Nirvana. När det görs varierar från land till land. Oftast är det i slutet av april och början av maj men hela månaden kantas av firandet.

Lotusblommor och lanternor

Efter att Buddha föddes i Nepal sades han ta sju steg framåt, och i varje fotsteg växte en lotusblomma. I Sydkorea tänder man därför lotuslanternor till hans ära. I Taiwan häller man färgat vatten över Buddhastatyer för att symbolisera livets nystart och i Singapore släpper man fåglar fria från burar. Se hur världen firar den upplyste i bildspelet intill.

En pojke släpper ett mynt i de gyllene Buddhastatyerna, i Thai Buddhist Chetawan Temple i Petaling Jaya, nära Kuala Lumpur. Här inträffade Vesak redan den 5:e maj.
Buddhister som ber i Kuala Lumpur, Malaysia.
Människor tänder lyktor framför Seouls stadshus, i förberedelse för den 28 maj.
Munkar invid en gigantisk Buddhastaty i Bejitemplet, Java, Indonesien.
Buddhistmunkar tänder lyktor i Borobudurtemplet i Java, Indonesien.
Vesakfirande i Katmandu, Nepal.

Mer läsning

Annons