Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njut av livet i Bryssel

Bryssel är den perfekta staden för att njuta av
livets goda. Stadens öl och choklad är med rätta världsberömda och
på restaurangborden trängs champagneglasen med färska musslor och
ostron.

Annons
I området kring St Catherine-kyrkan finns rader av välbesökta restauranger.

Bryssel-guiden Pierre Massart ryser när han ska beskriva den belgiska choklad som säljs i kvarteren kring stadens stora turisttorg Grand Place.

- Ofta är kvaliteten låg. Man måste veta vart man ska gå för att hitta den riktigt fina chokladen. Som här.

Vi sitter i den väldoftande butik som tillhör Laurent Gourard, en av Bryssels allra finaste chokladmakare. Framför oss har vi en uppsättning av butikens smakprov. Chokladbitarnas fyllningar av färsk ingefära, apelsin och kardemumma går fantastiskt bra ihop med den lika färsktillverkade chokladen. Pierre Massart säger med ett snett leende:

- Det är farligt att utveckla sin smak. Sedan finns det ingen väg tillbaka. Då är det inte längre säkert att man vill ha det man tyckte om innan.

Tråkigt rykte

Tack vare medias bevakning av EU-parlamentet förknippas Bryssel med byråkrati och har fått ett oförtjänt rykte att vara en smula tråkigt.

Det är en djupt felaktig bild av en stad vars levande bar- och kafékultur tillhör kontinentens mest inbjudande. Bryssel är en vital plats med ett lapptäcke av stilar där påverkan av Nordeuropa och Sydeuropa blandas samman på ett inspirerande sätt.

Berömda specialiteter

Framför allt älskar folk i Bryssel det goda livet. Kring mat och dryck finns en kvalitetsmedvetenhet långt utöver det vanliga. Man hittar inte bara världsberömd choklad och öl här, utan också ost, kaffe, champagne och lokala specialiteter som musslor och kaninstek att skämma bort smaklökarna med.

Bryssel är i själva verket en sinnenas stad som gjord för en livsnjutarhelg. Läs om hur du navigerar rätt bland alla smaker och upplevelser.

Smakguide

Choklad

+Laurent Gerbaud, Ravensteinstraat 2, Rue Ravenstein

Egensinnig chokladtillverkare som började att sälja sin choklad på torget. På väggen står det att han svär vid Gud att det inte finns några konstgjorda tillsatser i hans choklad. Här hittar man i stället många kryddor och frukter, som chili, kardemumma, ingefära och peppar. En nyhet i sortimentet är cocktails, givetvis baserade på chokladbönor.

www.chocolatsgerbaud.be

Öl

+Poechenellekelder, Rue du Chene 5

Trots att denna pub ligger på en mycket turisttät gata rymmer Poechenellekelder massor av äkta historia och är värd ett besök. Inte minst för sitt fenomenala utbud av öl.

+Café Delirium, Getrouwheidsgang 4A, Impasse de la Fidélité

När en bar har tvåtusen olika sorters öl är det svårt att klaga på sortimentet. Man har ambitionen att sälja i princip alla ölsorter som finns.

www.deliriumcafe.be

Ost

+Petit Normand, Taborastraat 8, Rue Tabora

Ett förträffligt läge utmärker denna butik som förutom ost också säljer vin, olivolja och vinäger. Här kan man hitta härlig färskost och lagrad fårost från små producenter. Har en systerbutik med samma namn tvärsöver gatan som saluför charketurier.

Restaurang

+Belga Queen, 32 Rue du Fossé aux Loups

Fashionabel krog inrymd i ett flerhundraårigt kanalhus och känt för sina skaldjurstallrikar med ostron och musslor. Till restaurangens koncept hör att alla råvaror har belgisk härkomst. www.belgaqueen.be

Champagne

+Champagnothèque de Bruxelles, Galerie du Roi 6

I Bryssel tillhör det vardagen att förgylla den genom att slinka förbi någon av stadens många champagnebarer. En av de trevligaste heter Champagnothèque de Bruxelles och ligger inne i Galerie du Roy, del av den historiskt intressanta shoppingarkaden Galeries St Hubert.

Här hittar du resan till Bryssel. 

Bryssel kryllar av smaker och lukter och kvalitetsmedvetenheten är hög
Lite överallt i Bryssel finns möjligheten att läska sig på stadens många Champagne-barer, men få är så trevliga som Champangoteque i Galeries St Hubert.

Fakta/Bryssel

Allmänt

Bryssel är Belgiens huvudstad och säte för EU-parlamentet.

Stadskärnan är kompakt och det mesta ligger påpromenadavstånd.

Ingen tidsskillnad mot Sverige.

Antal invånare

1 miljon.

Språk

Franska och flamländska. Engelska talas av de flesta yngre men intealltid av äldre personer.

Valuta

Euro, naturligtvis. 1 euro = 8, 88 SEK.

Prisnivå

Ganska exakt på den svenska nivån. Lunchmenyer på restauranger kanofta vara prisvärda. Öl och annan alkohol är billigare än iSverige.

Resa dit

Med bland andra Brussels Airlines.

Säsong

Augusti månad har många av de bästa restaurangerna stängt, annarsär Bryssel en året-runt-stad. Fint vår och tidig höst.

Annons