Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerligt golv visas i Siena

Nu finns chansen att se delar av Sienas katedral som brukar vara
avstängda för turister. Här är fler storslagna italienska kyrkor du
inte vill missa.

Annons
Nu kan man skåda golvet i Sienas vackra katedral.

Kyrkgången i den stora katedralen i Siena är ett riktigt mästerverk, något som inte alla besökare upptäckt. Vanligtvis är golvet nämligen täckt av skyddande plattor för att hindra det från att slitas sönder av alla turister. Men under två månader visas nu de vackra konstverken i marmor och mosaik, skriver tidningen La Repubblica. Från 18 augusti till 24 oktober har man chans att se verk av bland andra Pinturicchio och Beccafumi. Motiven är till exempel avbildningar av Kunskapen och Dygden, samt bilder inspirerade av kristendomen.

Det här är dock bara en av många fantastiska italienska katedraler. Här är tre andra att spana in.

Santa Maria del Fiore

Det är inte förvånande att katedralen Santa Maria del Fiore i Florens är upptagen på Unescos världsarvslista: den är en imponerande upplevelse. På Piazza del Duomo tornar den magnifika symbolen för renässansens arkitektur upp sig och synen tar nära nog andan ur en. Fasaden skiftar vackert i grönt vitt och rosa. Kyrkan är en av Italiens största och definitivt en av de vackraste.

Nu kan man också beskåda det som förut var ingången till katedralen, den åtta ton tunga bronsport som kallas Paradisets dörr, som renoverats under tre decennier. Den visas på Museo dell'Opera di Santa Maria del Fiore i Florens, från 8 september. 

Basilica di San Pietro

Det är antagligen en av världens mest kända kyrkor, Peterskyrkan, som tekniskt sett ligger i Vatikanstaten. Den enorma katedralen invigdes i sitt nuvarande skick 1626. Kön slingrar ofta lång för att komma in, hit strömmar både turister och katoliker från hela världen. Men väntan är sällan särskilt lång. Inuti finner man inte bara en enorm rymd och magisk stämning utan också Berninis fantastiska skulpturer. Missa inte heller Michelangelos rörande skulptur La pietà, direkt till höger efter ingången. Den som har ork i benen kan dessutom gå högst upp via trapporna - mycket smala och vindlande - för en enastående utsikt över Rom.

Il Duomo di Milano

Denna katedral är en av de största i gotiska kyrkorna i världen och det viktigaste exemplet på gotisk arkitektur i Italien. Den började byggas redan år 1386 men blev inte helt klar förrän på 1800-talet, något som också gör att katedralen präglas av flera olika stilar. Också här belönas den som orkar upp för trapporna med en spektakulär utsikt över staden.

Annons