Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisländer populära resmål

Svenskarna turistar gärna i länder med ekonomisk kris.
Resor till Spanien, Grekland och Italien har ökat kraftigt. Men
till Egypten och Thailand går resandet ned.

Annons
Palma de Mallorca. Spanien är vårt mest populära resmål.

De har alla en svår ekonomisk situation. Ändå fortsätter turisterna att strömma till medelhavsländer som Spanien, Italien och Grekland. Det visar Vagabonds årliga resebarometer, som gjorts i samarbete med Rese- och turistdatabasen. Allra mest populärt är Spanien, dit gick 1,63 miljoner resor under 2011.

- Det verkar som att vi skräms av politisk kris men inte av ekonomisk kris, säger Per J Andersson, redaktör på Vagabond.

För den största tillbakagången stod Egypten, 40 procent färre reste dit.

- Merparten åkte till Kanarieöarna i stället. Spanien tog en väldigt stor del av Egyptens minskning, enligt Per J Andersson.

Färre till Thailand

Andra länder som minskade i popularitet var Cypern och Tyskland. Men även Thailand backade för första gången på många år. Anledningen kan vara att det blivit för turistiskt, samma effekt som Mallorca och Kanarieöarna upplevde för några decennier sedan.

- På 1990-talet förknippade man Mallorca med Magaluf, fulla britter som dök rakt ned i poolen från rummet och pommes frites. Det visste Mallorca och de jobbade stenhårt för att få fram närodlat och snygga designhotell i stället. Och det har man lyckats bra med, säger Per J Andersson.

Mexico ökar mest

Andra länder som lockar svenskar är Storbritannien och USA. Även Östeuropa och Kina tog emot fler svenska turister. Resmålet som ökat allra mest, hela 320 procent, är Mexico. Resorna dit är fortfarande inte särskilt många. Men Per J Andersson tror att chartern ligger bakom den stora ökningen, eftersom charterbolagen har satsat på resmål hit.

Undersökningen handlar om utlandsresandet bortom våra grannländer och är Sveriges största resvaneundersökning.

Annons