Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstens giganter i Europa

Munch i London och Matisse i Paris. Europa är fullt av
utställningar med konstens giganter. Här är fyra du inte vill
missa.

Annons
Centre Pompidou i Paris ställer ut Matisse i vår.

Matisse, Centre Pompidou, Paris

Den franske konstnären Matisse målade ofta samma motiv i flera olika versioner. Utställningen Paires et séries visar hur målningarna förändras beroende på de olika perspektiven och färgskalorna. Enligt Matisse gestaltade upprepningarna en oföränderlig del av hans egen personlighet. Men de undersökte också måleriets villkor. Den här utställningen samlar 64 målningar och mer än ett trettiotal teckningar. Ett utmärkt tillfälle för den som vill förstå Matisses konstnärsskap, och följa hans väg mellan bland annat impressionism och fauvism).

Pågår till 18 juni. Läs mer på www.centrepompidou.fr

Helene Schjerfbeck, Ateneum museum, Helsingfors

Det är 150 år sedan finlandssvenska Helene Schjerfbeck föddes och det firas hela året i Finland. Den 1 juni öppnar en stor utställning med över 300 verk av henne på Ateneum Museum i Helsingfors. Där hittar man både de klassiska verken och mindre kända tavlor från flera privatsamlingar. Hennes tolkningar av andra mästare kommer också att visas, till exempel av El Greco. Dessutom ges en förteckning över Schjerfbecks verk ut.

Pågår till 14 oktober. Läs mer på www.ateneum.fi

Edvard Munch, Tate Modern i London

Han inspirerades både av scener han såg på gatan och episoder från radion. Utställningen The modern eye på Tate i London vill visa Edvard Munchs moderna blick, genom att blanda tavlor med hans mindre kända fotografier och filmer. Över 60 bilder och 50 fotografier kommer att visas av den norske konstnären.

Pågår till 14 oktober. Läs mer på www.tate.org.uk

Raphael, Museo Nacional del Prado i Madrid

Han är en av konsthistoriens riktigt stora. Och under sista delen av sitt liv blev Raphael särskilt inflytelserik. Det är också den perioden som utställningen Late Raphael avbildar, i det prestigefylld Pradomuseet i Madrid. Målningar från hans sju sista år visas, bland annat det kända porträttet av Baldassare Castiglione. Där kommer också finnas verk av de efterföljare som Raphael var mentor och läromästare för.

Pågår till september. Läs mer på www.museodelprado.es

Annons