Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grenada - Karibiens bästa hemlighet

Underskattade Grenada är Barbados okända granne. Här väntar ett
annat Karibien med folktomma stränder, låga priser, bevarad
regnskog och en traditionsrik och kryddstark kultur. Kort sagt,
Karibien som det borde vara.

Annons
Paradise Beach på Carriacou har ett passande namn.

Bara sand, palmer och en saftig grönska. Ett par fiskebåtar. Tystnad.

Stranden gör verkligen skäl för sitt namn, tänker jag när jag vandrar ut på Paradise Beach på den karibiska ön Carriacou. Allt som finns här är några småhotell under träden där man kan bo bekvämt och bra för ett par tre hundralappar natten samt en rad strandcaféer som serverar god kreolsk mat.

Hemliga Carriacou

Grenadas näst största ö Carriacou är en riktig pärla för den som söker det orörda Karibien. Man når ön via ett par timmars färd med snabbfärja från huvudön Grenada. På Carriacou finns inga större semesteranläggningar, bara mindre hotell och "guest houses".

Trots att flera av Carriacous stränder tycks hämtade från ett omslag till ett resemagasin ser man knappt några turister alls här. Två av de personer jag ändå träffar på Paradise Beach heter Dean och Sheila Parks från Texas. Vi blir genast överens om att Carriacou är något utöver det vanliga.

- Inte illa, eller hur? Detta är Karibiens bästa hemlighet, säger Dean Parks med en spelad viskning.

Inbjudande korallrev

Strandens fiskare kan mot en avgift köra ut till Sandy Island, en sällsam öde ö med vit korallsand och palmer, populär bland kitesurfare. I fjärran skymtar den taggiga profilen av Union Island i grannlandet Saint Vincent och Grenadinerna.

Namnet Carriacou betyder på de urinvånarnas språk "de många revens land". Kring ön sträcker sig mycket riktigt flera korallrev som inbjuder till briljant snorkling och dykning. Den intresserade hittar några dykfirmor i Tyrell Bay, som också har en marina för seglare.

Minimal huvudstad

Den lilla karibiska önationen Grenada består av en trio större öar: Grenada, Carriacou och Petit Martinique. Dessutom finns ett stort antal småöar utströsslade i det turkosgröna havet mellan dessa tre.

Alla besökare som anländer till Grenada med flyg kommer först till landets charmiga och minimala huvudstad Saint George's på huvudön Grenada. Stadens mest fotograferade plats är den historiska hamnen The Carenage, en brokig samling pastellfärgade hus runt en halvmåneformad kaj där fiskare säljer sin fångst direkt ur båten.

Staden fortsätter sedan över en bergsrygg. Längs backiga gator och i olika nivåer klättrar butiker och caféer. På stadens barer är det påfallande lätt att bli vän med folk över en flaska ingefärsdoftande Ginger Beer.

Låg kriminalitet

Inte för inte kallar sig Grenada för The Spice Islands. Landet är känt för sina stora kryddodlingar och är världens näst största exportör av muskot. Sydvästra Grenada utgör en skarp kontrast till öns otämjda inre. Längst en utskjutande halvö finns ett helt koppel stränder med vit finkornig sand och intill dem merparten av Grenadas hotell, restauranger och barer för turister. Av stränderna är långa Grand Anse Bay mäktigast och populärast, men Pink Gin Beach, Magazine Beach och Morne Rouge Beach bjuder alla på egna versioner av den västindiska paradisdrömmen.

Typiskt på Carriacou. I bakgrunden syns den märkligt formade utflyktsön White Island.
Bra kompisar i fiskebyn Gouyave, Grenada.

Fakta/Grenada

Allmänt

Grenada är en önation i östra Karibien som består av tre störreöar: Grenada, Carriacou och Petit Martinique samt ett antalmindre.

Tidsskillnad: -5 timmar.

Antal invånare: 107 800 människor.

Språk: Engelska. I vissa byar talas fortfarande kreolfranska.

Visum: För vistelser kortare än 90 dagar behöver du inte visum tillGrenada.

Valuta

East Caribbean dollar. 1 XCD är 2,40 kronor.

Prisnivå

Låg för att vara Karibien. Ett bra dubbelrum vid stranden kostarfrån 1 000 kronor natten. På Carriacou finns endast små familjeägdahotell, som börjar på cirka 200 kronor natten. En öl kostar 15kronor, ett glas vin 30 kronor.

Säsong

Högsäsongen varar mellan november och april. I september ärorkanrisken som störst. Medeltemperaturen är 30 grader på sommarenoch 25 på vintern.

Resa dit

Inget direktflyg. Enklaste sättet är att flyga till grannönBarbados (numera finns prisvärda charterflygstolar dit) ochfortsätta till Grenada med ett lokalt flygbolag som LIAT.

Flygtid från Sverige runt 12 timmar, exklusive väntetid vidmellanlandningar.

Missa inte

Carriacou är känt för sina välbevarade kulturtraditioner. Denrituella dansen Big drum dance är ett av de mest ursprungliga

Annons